Union krijgt aandacht in Engeland: het profiel van de sportief directeur

Union krijgt aandacht in Engeland: het profiel van de sportief directeur

22-12-2021 13:34
2

Ook in Engeland is het succesverhaal van Union Saint-Gilloise niet onopgemerkt voorbijgegaan. ‘Een modern succesverhaal,’ zo omschrijft Sky Sports de club. De Engelse sportzender ging in gesprek met Chris O’Loughlin, de Ierse sportief directeur van Union. Hij kijkt terug naar zijn eerste week en presenteert de club als één die gebouwd is op culturele waarden. 

Union is doordrenkt van traditie, van het glas-in-loodraam in hun 102 jaar oude stadion tot het feit dat het de locatie was voor de allereerste wedstrijd van Spanje. "Het stadion is een beschermd gebouw en we spelen er graag omdat het magisch is", vertelt O'Loughlin aan Sky Sports. Hij denkt terug aan zijn eerste week in de club in 2019. "Ik was op woensdag klaar met coachen en begon hier op donderdag als de nieuwe sportdirecteur", herinnert hij zich. 

Eerste week
"De coach kwam binnen en we hadden 's ochtends een vergadering,” vertelt O’Loughlin. “Die avond klopte hij op mijn deur en ging hij naar Amiens in Frankrijk.” Plotsklaps bevond de Ier zich in een compleet veranderde situatie. "Ik was van plan om me te richten op werving en het creëren van een cultuur, nu vond ik mezelf op zoek naar een nieuwe coach en moest ik een deel van de trainingen overnemen." Die cultuur is voor de Ier een enorm belangrijke waarde in de club. Hij hamert erop en het is dan ook één van de grote taken waar hij zich over ontfermt. 

Culturele waarden
Toen hij de taak kreeg om de nieuwe culturele waarden bij Union in te voeren, bleef passie ononderhandelbaar. De ploeg bestaat uit een mix van leeftijden en achtergronden, maar ze hebben allemaal iets te bewijzen. Er wordt gebruik gemaakt van gegevens, maar de nadruk ligt op kwaliteiten die niet in excel te zien zijn. "We hebben hier een waardesysteem. Dat is niet zomaar verzonnen. We hebben er veel werk ingestoken, ikzelf, de algemeen directeur en de voorzitter,” vervolgt Chris O'Loughlin. "We hebben met specialisten gesproken die ons geholpen hebben om onze manier van denken te formuleren, waar we naar op zoek waren. Je ziet er veel van terug in de spelers die op het veld staan.”