De andere kant van Olympiakos: Olympische bekerverzamelaar met kras op de ziel

De andere kant van Olympiakos: Olympische bekerverzamelaar met kras op de ziel

16-09-2021 09:00 Laatste update: 20:19
1

Na de loting van de Europa League waren zowat alle volgers het er roerend over eens: qua aantrekkingskracht kon Royal Antwerp FC het niet meteen beter treffen in haar poule. Met Eintracht Frankfurt, Fenerbahçe en Olympiakos staat The Great Old voor zes spraakmakende wedstrijden. Eerste halte wordt Piraeus, waar dé reus uit het Griekse voetbal voor gastheer speelt. VoetbalPrimeur.be komt op de proppen met vier weetjes en statistieken over Olympiakos.

Bekers, bekers en nog eens bekers
In de Atheense havenstad spreekt men niet langer over een prijzenkast, maar een prijzenhangar. 78 trofeeën in totaal, dat is de indrukwekkende oogst over al die jaren heen. Enkele statistieken om te staven hoe belachelijk veel er dat zijn. Eén: Olympiakos telt nu 46 landstitels, terwijl alle andere Griekse clubs samen slechts op 39 stranden. Twee: in de hele wereld zijn er slechts acht clubs die meer prijzen pakten, met Al-Ahly uit Egypte als koploper (142 stuks). Drie: tot vijf keer toe kroonde Olympiakos zich voor vijf (of meer) opeenvolgende jaren tot landskampioen, een uniek prestatie in de wereld. Om maar te zeggen dat de bijnaam Thrylos, Grieks voor ‘De Legende’, verdiend is.

De Olympische gedachte
Je hoeft niet ver te zoeken naar de oorsprong van de club en haar naam. Het Olympische ideaal, heilig in de bakermat van de Spelen, draagt Olympiakos hoog in het vaandel. Dat mag je gerust letterlijk nemen, want op het clubembleem prijkt een gelauwerde atleet uit lang vervlogen tijden. Uiteraard laat ook de naam weinig tot de verbeelding over. Bij de oprichting in 1925 was dat dan ook de grootste drijfveer: waarden als sportiviteit, gezondheid en sociaal-ethisch engagement verspreiden. Olympiakos is dan ook meer dan enkel de voetbaltak; de overkoepelende associatie telt ook een basketbal-, volleybal- en waterpoloteam evenals ploegen in veertien andere sporten.

De Poort-7-tragedie
Op 8 mei 1981 beleefde Olympiakos de zwartste dag uit haar bestaan. Nochtans moest het net een feest van jewelste worden, toen de thuisploeg stadsrivaal AEK Athene met 6-0 de boot in stuurde. In hun uitzinnige euforie stroomden de fans net voor affluiten al richting de uitgang, om de spelers als helden te kunnen begroeten aan de hoofdingang. Bij poort 7 liep het echter fout. Terwijl die gesloten was, bleven supporters maar toestromen en drummen in de nauwe gang onderaan de tribune, met een menselijke tragedie tot gevolg. De eersten zaten als ratten in de val … 21 (jonge) mensen lieten er het leven, voornamelijk ten gevolge van verstikking. Nog steeds worden die slachtoffers jaarlijks op 8 mei herdacht.

IJzeren vesting
Away-days, altijd lastig, maar als één club prat mag gaan op haar thuisreputatie, is het Olympiakos wel. In haar Karaiskakis Stadion zakken wekelijks zo’n 32.000 mensen af om de ziel uit hun lijf te schreeuwen, zingen en dansen. De heksenketel in Piraeus werpt zelfs op het allerhoogste niveau haar vruchten af. Zo slaagde Olympiakos er na de hervorming van de Champions League begin jaren ’90 liefst vijftien thuiswedstrijden op rij in om niet te verliezen op het kampioenenbal. Manchester United was de allereerste club die erin slaagde de drie punten mee te nemen uit het Karaiskakis. De laatste jaren kenden ook onder meer AC Milan, Olympique Marseille en PSV er hun Waterloo. Smeer die borst dus maar stevig in, Antwerp …