Lessen uit de voorbereiding: Slimme transfers maar RSCA heeft spitsenprobleem

Lessen uit de voorbereiding: Slimme transfers maar RSCA heeft spitsenprobleem

15-07-2021 09:00 Laatste update: 18:56
17

Nu het Euro 2020 haar poorten gesloten heeft, krijgt de voetbalfan nauwelijks tijd om op adem te komen. Minder dan twee weken na de Italiaanse triomftocht gaat immers al een nieuwe jaargang van de Jupiler Pro League van start. VoetbalPrimeur.be gebruikt de tussenperiode om je wegwijs te maken in de voorbereiding van de verschillende Belgische topclubs. In deel vier van deze reeks: de lessen die RSC Anderlecht moet trekken.

Huidige spelerskern

Nieuwkomers
Anderlecht staat voor een belangrijk seizoen waarbij het al het goede van het afgelopen jaar moet bevestigen en al het slechte achter zich wil laten. Continuïteit is daarbij uiteraard belangrijk, toch heeft de recordkampioen al behoorlijk wat versterkingen binnengehaald. De hand van Vincent Kompany is daarin duidelijk te zien.

Zo werd met Sergio Gomez een technisch begaafde middenvelder weggeplukt bij Dortmund. De Spanjaard kreeg zijn jeugdopleiding echter bij het grote Barcelona. Een speler waar veel supporters naar uitkijken. Met Wesley Hoedt toverde Anderlecht ook nog een JPL-bekende uit zijn hoed. De verdediger werd gratis overgenomen van Southampton maar vangt wel een behoorlijk loon in Brussel. Verder is het ook uitkijken naar Lior Refaelov. Kan de Israëlische balkunstenaar ook op zijn 35ste nog toveren?

Wie ook in de ‘gratis’ aangetrokken categorie valt is Colin Coosemans. De doelman werd echter niet als basisspeler aangetrokken en zal vooral de concurrentie moeten aanscherpen. Ten slotte maakte Kompany ook nog eens handig gebruik van zijn City-connecties. Zo wordt de 19-jarige centrale verdediger Taylor Harwood-Bellis voor een jaartje gehuurd van de Engelse landskampioen. Majeed Ashimeru werd dan weer definitief vastgelegd nadat hij de voorbije maanden al op huurbasis voor Anderlecht speelde.

Teruggekeerde huurlingen
Anderlecht leende de afgelopen jaren een leger aan spelers uit. Veel van deze spelers keerden deze zomer gewoon weer terug naar Brussel. Daaronder enkele jonge spelers die nu misschien wel hun kans zullen krijgen. Zo kende Siebe Dewaele een teleurstellende uitleenbeurt aan Heereveen, hij zou zich echter opnieuw mogen bewijzen onder Kompany. Het zelfde geldt voor Antoine Colassin, de aanvaller kwam de afgelopen maanden uit voor Zulte Waregem.

Wie ook opnieuw zijn kans zal krijgen is Michel Vlap. De Nederlander werd in 2019 nog voor een miljoenenbedrag binnengehaald maar kon niet overtuigen. Na een uitleenbeurt aan Bundesliga-club Bielefeld lijkt Kompany Vlap een nieuwe kans te willen geven. Ook Isaac Kiese Thelin zou opnieuw zijn kans krijgen door het vertrek van Lukas Nmecha. Hij zou vooralsnog echter niet hebben kunnen overtuigen, mogelijk dringt een vertrek zich dan toch nog op. Het zelfde geldt voor Mustapha Bundu. Ook hij kreeg zijn kans in de voorbereiding maar kon vooralsnog niet overtuigen.

Doorgestroomde jongeren
Anderlecht lanceerde de laatste jaren een heleboel jong talent in de Jupiler Pro League en blijft inzetten op de jeugdacademie. Ook dit seizoen lijken enkele jongelingen dan ook hun kans te krijgen. Zo zijn er enkele spelers die vorig seizoen al hun neus aan het venster staken zoals Mario Stroeykens, Zeno Debast, Kristian Armstad en Lucas Lissens. Zij lijken ook dit seizoen weer mondjesmaat hun kans te gaan krijgen. Een volwaardige basisplaats voor één van deze spelers lijkt echter nog wat te vroeg te komen.

Enkele jongeren die momenteel nog iets minder bekend zijn bij het grote publiek mogen dit seizoen mogelijk hun debuut maken. Zo kreeg de 16-jarige spits Lucas Stassin enkele keren zijn kans in de voorbereiding. Ook Nayel Mehssatou (18), Alonzo Engwanda (18) en Nils De Wilde (18) mogen dromen van meer.

Blik op de voorbereiding

Spelanalyse
Kompany wou in de voorbereiding vooral zien op wie hij nog kan rekenen. Thelin en Bundu vielen door de mand en zullen naar alle waarschijnlijkheid niet al te veel kansen meer krijgen. Ook Elias Cobbaut kon nog niet imponeren. De verdediging lijkt inmiddels min of meer vast te staan. Hoedt zal de driemansverdediging leiden, naast hem lijken Hannes Delcroix en nieuwkomer Harwood-Bellis te mogen rekenen op een basisplaats.

Kompany lijkt ook dit seizoen voor een mix tussen talent en ervaring te kiezen. Francis Amuzu kende een goede voorbereiding en kan dit seizoen mogelijk écht eens doorbreken. Verder lijkt ook Refaelov een basisplaats te gaan bemachtigen. Ashimeru zou normaal de vervanger van Lokonga moeten worden, overtuigend waren zijn prestaties voorlopig echter niet. Afwachten dus of Kompany nog steeds voor de Ghanees kiest wanneer het om de knikkers gaat.

Met Michel Vlap, Yari Verschaeren, Anouar El Hadj en Sergio Gomez heeft Kompany overigens nog best wat aanvallende creativiteit voor handen. Na het vertrek van Nmecha blijft de spitsenpositie echter nog een groot vraagteken.

Beste aanwinst
Gomez zou gezien zijn achtergrond misschien kunnen uitgroeien tot een absolute sterkhouder, met  zijn gebrek aan ervaring blijft dat echter een gokje. Dan is Refaelov een veiligere keuze. De middenvelder heeft al meermaals zijn klasse bewezen en niets lijkt ons er op te wijzen dat er sleet op zijn kwaliteiten komt. De creativiteit van de Israëliër is waar het Anderlecht vorig seizoen bij momenten aan ontbrak. Wanneer de wedstrijd in het slop zit kan Refaelov zijn nieuwe club met een flits weer op het juiste pad brengen. Ook de meerwaarde die zijn ervaring brengt valt niet te onderschatten in zo een jonge groep.

Grootste verlies
Het vertrek van Lukas Nmecha zal een serieuze aderlating betekenen voor de club. De posities van andere vertrekkers, zoals Sambi Lokonga, lijkt Anderlecht nog te kunnen opvangen. De spitsenpositie is een ander verhaal. Een vervanger dient zich voorlopig niet aan, de doelpuntenproductie van de Duitser zal echter wel gecompenseerd moeten worden. Zo niet hebben Kompany en Anderlecht een probleem.

Dit was het eerste hoofdstuk ‘Anderlecht’ uit onze voorbereidingsreeks. Volgende week verschijnt een tweede deel, waarin VoetbalPrimeur.be een to-do-lijstje opstelt voor de club. Welke profielen moet Anderlecht best nog in huis halen? En wie mag andere oorden opzoeken? Zeker blijven volgen dus!