Rode Duivels hebben hitteplan: “Niet minimaliseren, maar ook niet erger maken

Rode Duivels hebben hitteplan: “Niet minimaliseren, maar ook niet erger maken"

26-06-2021 17:05

De Rode Duivels spelen zondagavond in Sevilla tegen Portugal. De temperatuur loopt daar deze dagen al rap op tot boven de 30 graden. Sportwetenschapper Jaren Aspers stelt het hitteplan voor aan Het Nieuwsblad.

Zaterdag voormiddag kwamen de Rode Duivels aan. Het is dan vooral belangrijk om te acclimatiseren aan het klimaat. “Om het lichaam het snelst en het best te laten wennen aan die hitte, moeten de spelers zaterdagavond een uur flink trainen in temperaturen die gelijkaardig zijn aan die van de match”, zegt Aspers.

Of de Rode Duivels een nadeel hebben is natuurlijk niet duidelijk. Wel hebben ze zelf een troef in de hand. Portugal kende in ieder geval twee dagen minder rust, een belangrijk gegeven. 

Tijdens de wedstrijd zullen er naar alle waarschijnlijkheid geen drinkpauzes plaatsvinden. Het moet dan warmer dan 32 graden zijn, en rond half tien ’s avonds gaat het wellicht niet meer zo warm zijn. “Maar als het spel stilligt door een blessure, zullen we de spelers aanmanen om zo snel mogelijk te komen drinken”, legt Aspers uit.

Na de wedstrijd is het dan zaak goed te rusten: “Het allerbelangrijkste daarvoor is de slaap. Negentig procent van het herstel wordt bepaald door slaap, voeding en voldoende drinken.” Dan wordt er vooral gerekend op decompressiekledij.