Laatste rechte lijn in de Bundesliga: do-or-die in Leipzig en treurmars Schalke

Laatste rechte lijn in de Bundesliga: do-or-die in Leipzig en treurmars Schalke

02-04-2021 11:00 Laatste update: 20:56
0

April heeft zich op gang getrokken en dat betekent ‘money time’ in de Europese competities! Niet alleen in de vaderlandse Jupiler Pro League dient zich een razendspannend slot aan, ook buiten onze landsgrenzen nadert de ontknoping. VoetbalPrimeur.be zet de belangrijkste tussenstanden op een rijtje. In deze vijfde aflevering: de stand van zaken in de Bundesliga.

Titelkoorts
Toen Bayern München rond de jaarwisseling wat kwistig omsprong met de punten, leek de concurrentie zich in de handen te wrijven. Inmiddels prijkt Der Rekordmeister toch weer bovenaan. Met eclatante zeges tegen 1FC. Köln (5-1), VFB Stuttgart (4-0) en zelfs Borussia Dortmund (4-2) benadrukte het vlak voor de interlandbreak nog eens haar favorietenrol. Vooral het vroege afhaken van BVB gaf de spankracht in de Bundesliga een fikse knauw. Daardoor blijft een scenario zoals in 2012, toen Bayern voor de laatste keer naast de titel greep, eerder een utopie.

Zij die nog steeds hoop koesteren voor verandering, supporteren de komende weken best massaal voor RB Leipzig. De Oost-Duitsers tellen vier punten achterstand, maar boekten sinds eind januari wel een fraaie 22 op 24, al winnen ze hun wedstrijden beduidend moeizamer dan de favoriet uit Beieren. Nu Liverpool FC de weg naar de kwartfinales van de Champions League versperd heeft, kan de focus volledig op de Bundesliga. Belangrijkste afspraak? Die volgt … morgen (zaterdag) al! Om 18u30 ontvangt Leipzig de trotse leider namelijk. Gooit de Red-Bull-vereniging de titelstrijd weer helemaal open of sluit het autoritaire Bayern de boeken finaal?

Knokken voor Europa
De overige Duitse (sub)toppers hoeven zich geen illusies meer te maken: met een achterstand van minstens tien punten op de koploper uit München strijden zij om de ereplaatsen. Belgisch succes lonkt voor Koen Casteels. Mede dankzij zijn recordreeks zonder tegentreffer heeft VFL Wolfsburg de tweede stek stevig in handen. De voorsprong op positie vijf, waar géén ticket voor de Champions League meer te verdienen valt, bedraagt al acht eenheden. Die stek wordt momenteel bekleed door het ontgoochelende Dortmund. Hét euvel van de Borussen blijkt een gebrek aan regelmaat in de prestaties. Sinds oktober slaagden ze er niet meer in om drie matchen op rij te winnen. Het afwisselende blessureleed bij Rode Duivels Thorgan Hazard, Thomas Meunier en Axel Witsel staat haast symbool voor dat mankement.

Zoals wel vaker in Duitsland knokt onder Bayern een erg brede laag clubs voor de zes Europese toegangsbewijzen. Begin april komt zelfs Borussia Mönchengladbach, dat slechts tiende staat, nog in aanmerking. De virtuele zesde plaats van Bayer Leverkusen ligt wel degelijk binnen schietafstand en die geeft recht op de voorrondes van de Europa League. Tussen alle uitdagers vertoeft met Union Berlin ook een opvallende naam. De hoofdstedelingen maakten pas in 2019 hun wederoptreden op het hoogste niveau, na 30 jaar afwezigheid. In hun tweede seizoen kunnen ze zich prompt verzekeren van een Europese zomer. Voor Union zou het pas het derde avontuur buiten de landsgrenzen zijn in de clubgeschiedenis.

Degradatievrees
Schade, Schalke! De grootmacht van weleer struikelt al enkele jaren over haar financiële problemen en lijkt nu definitief geveld. Na 26 speeldagen hebben Die Konigsblauen amper één schamele overwinning mogen vieren … De achterstand op een veilige plek is zo opgelopen tot veertien punten. Zelfs een mirakel zal dat gat niet helpen dichtfietsen, laat staan Benito Raman. Onze landgenoot startte in maart wel weer geregeld in de basis, maar doelpunten maken lukte hem nog maar twee keer. Nee, eigenlijk zijn de kaartjes richting 2. Bundesliga al gereserveerd in Gelsenkirchen. In navolging van Hamburg SV neemt het Duitse voetbal zo opnieuw (voor even?) afscheid van een Traditionsverein.

Er wordt echter nóg een passagier gezocht voor de degradatietrein, misschien zelfs twee. Die plekjes zijn nog niet uitgedeeld, want vier clubs liggen voorlopig op de spreekwoordelijke zakdoek. Opnieuw vallen enkele Belgische slachtoffers te betreuren. Zowel Sebastiaan Bornauw (Köln) als het duo Dedryk Boyata-Dodi Lukebakio (Hertha BSC) zullen alles uit de kast moeten halen om zich te redden. Als zij daarin slagen, betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat Arminia Bielefeld en Mainz 05 het vlaggen hebben. Dat laatste team leek eigenlijk al een vogel voor de kat, maar een even puike als onverhoopte 17 op 27 heeft de club aan de Rijn weer naar het land der springlevenden geloodst.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie