Belofteteams in 1B op de helling: “Niets doen zou een gemiste kans zijn”

Belofteteams in 1B op de helling: “Niets doen zou een gemiste kans zijn”

17-03-2021 16:16 Laatste update: 16:18
15

De belofteteams in 1B staat op de helling nadat er geen consensus werd gevonden tijdens de laatste vergadering van de Pro League. Chris Van Puyvelde lanceerde drie jaar geleden als TD van de Belgische voetbalbond het idee.

Nu zit Van Puyvelde bij de Chinese voetbalbond, maar hij volgt de situatie in België wel op de voet. “Opleiding is een essentieel onderdeel in het Belgisch voetbalecosysteem, waar de Rode Duivels de exponent van zijn. De ontbrekende schakel daarbij is topcompetitie voor de beloftenteams. Clubs die daarin willen investeren, moet je daar de mogelijkheden toe bieden. Het zou een meerwaarde zijn voor België als opleidingsland. Dat overstijgt het eigenbelang waar sommigen nu naar kijken”, citeert Het Laatste Nieuws Van Puyvelde.

Club NXT is tot nu toe de enige belofteclub in 1B. “Ik weet ook dat Club NXT dit seizoen nog maar één keer won in 23 wedstrijden, maar dit is het eerste seizoen. Club Brugge heeft zijn visie, ook inzake opleiding. Die zullen heus wel hun analyse maken. Je zou bijvoorbeeld aan elk beloftenteam drie oudere spelers kunnen koppelen, die niet meer in aanmerking komen voor het eerste elftal, maar die de jongeren wel kunnen meetrekken. Ik zie ook dat het op dit moment nog niet ideaal is. Maar niets doen, is een gemiste kans voor het Belgisch voetbal.”