Degradatiestrijd woedt volop: Cercle zit in flow, Moeskroen wacht zwaarste dobber

Degradatiestrijd woedt volop: Cercle zit in flow, Moeskroen wacht zwaarste dobber

Gepubliceerd: zaterdag 6 maart 2021 om 10:15za 06-03-2021 om 10:15

Laatste update: zaterdag 6 maart 2021 om 20:53za 06-03-2021 om 20:53

Met nog vijf speeldagen voor de boeg belooft het niet alleen bovenaan, maar ook in de kelder van de Jupiler Pro League een zenuwslopend slot te worden. Sint-Truiden deed vrijdag al een zaakje door een punt mee te pakken bij Sporting Charleroi: 0-0. Hoe liggen de kaarten voor de andere laagvliegers? VoetbalPrimeur.be schat de kansen op lijfbehoud in.

Allereerst belangrijk om weten: aan het einde van dit seizoen zou het zomaar kunnen dat niet één, maar twee clubs uit Eerste Klasse A verdwijnen. De rode lantaarn degradeert uiteraard rechtstreeks. Ook de voorlaatste kan echter niet met een gerust gemoed de zomerbreak in. Voor die club wacht nog een barragewedstrijd tegen het nummer twee uit Eerste Klasse B. Op dit moment ziet de stand onderin er als volgt uit, met STVV dat dus nog slechts vier wedstrijden te gaan heeft:

15. Sint-Truiden: 32 punten - acht keer gewonnen - doelpuntensaldo van -9
16. Cercle Brugge: 29 punten - negen keer gewonnen - doelpuntensaldo van -12
17. Royal Excel Moeskroen: 27 punten - zes keer gewonnen - doelpuntensaldo van -19
18. Waasland-Beveren: 25 punten - zes keer gewonnen - doelpuntensaldo van -25

Sint-Truiden - 60 procent
Voor de Kanaries staat het volgende duel, op 20 maart, ongetwijfeld met rood omcirkeld. Dan reizen ze af naar de Freethiel! Die onderlinge confrontatie kan de degradatiestrijd al in een beslissende plooi leggen, althans vanuit Limburgs perspectief. Bij een zege lijkt behoud een zekerheid, ook met een gelijkspel zal Peter Maes kunnen leven. Een nederlaag is uit den boze, dat zal de voornaamste boodschap zijn, te meer omdat STVV de laatste drie speeldagen telkens een ploeg uit de (sub)top in de ogen kijkt.

Waasland-Beveren uit, KV Mechelen thuis, KRC Genk uit, RSC Anderlecht thuis

Cercle Brugge - 25 procent
Met een recente zeven op negen zit de Vereniging ongetwijfeld in de beste vorm van de vier kandidaten. Die zal het de komende weken kunnen gebruiken, want met verplaatsingen naar Genk en Gent ziet het programma er niet eenvoudig uit. Nadien zijn er echter nog twee thuismatchen tegen de promovendi om een eventuele scheve situatie recht te trekken. Gezien de nieuwe schwung onder Yves Vanderhaeghe maakt Cercle een behoorlijke kans om erin te blijven.

KRC Genk uit, KAA Gent uit, K. Beerschot V.A. thuis, OH Leuven thuis, KV Oostende uit

Royal Excel Moeskroen - 5 procent
Bij de Henegouwers staat het mes om verschillende redenen op de keel. Zij wonnen nog maar twee keer in 2021, verkeren de laatste weken in vrije val én hebben veruit het lastigste competitieslot van alle degradatiekandidaten. De nummers één, twee en vier geven hen nog partij. Daarnaast wachten nog Waalse confrontaties met Standard en Charleroi. Ga er maar aan staan! De huidige twee punten voorsprong zouden snel als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen ...

Standard thuis, KV Oostende thuis, Sporting Charleroi uit, Royal Antwerp FC thuis, Club Brugge uit

Waasland-Beveren - 10 procent
Als hekkensluiter is de druk natuurlijk altijd hoog, maar gezien de aartsmoeilijke agenda van voornaamste rivaal Moeskroen blijft alles speelbaar. Zelf heeft Waasland-Beveren enkele kansen op puntengewin in het verschiet, want ploegen als Beerschot of KVK spelen eigenlijk nog nergens om. Opvallend: het duel met STVV is de enige rechtstreekse confrontatie tussen de vier degradatiekandidaten die nog overblijft. Het vlammetje brandt dus nog, al mogen we niet vergeten dat de jongens van Nicky Hayen in 2021 al zeven keer onderuit gingen ...

K. Beerschot V.A. thuis, Sint-Truiden thuis, KV Oostende uit, KV Kortrijk thuis, OH Leuven uit

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Wie zie jij als laatste eindigen?

STVV
1%
Cercle
5%
Moeskroen
52%
Waasland-Beveren
42%
(146 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws