Onlangs gegeerd door Belgische topclub, nu elders aan de bak: twijfelgeval Engels

Onlangs gegeerd door Belgische topclub, nu elders aan de bak: twijfelgeval Engels

09-01-2021 09:45 Laatste update: 16:40
7

Naar goede gewoonte gaan de Belgische topclubs tijdens de winterse transferperiode op zoek naar die ene witte raaf. Dat levert steevast een lawine aan geruchten op. Soms zijn die ook waarheid, maar slaagt de geïnteresseerde partij er niet in om een aantrekkelijk target over de streep te trekken. Hoe het vervolgens met die jongens loopt, is niet altijd bekend. VoetbalPrimeur.be zoekt het graag uit! In de eerste aflevering van deze nieuwe reeks: Björn Engels.

De flirt
In september van vorig jaar bezorgde RSC Anderlecht de vele supporters van Club Brugge net geen hartverzakking. De hoofdstedelingen wierpen een lijntje uit naar Björn Engels, die op dat moment geen al te zekere toekomst had bij Aston Villa. Paars-wit op haar beurt moest op zoek naar verdedigende versterking, aangezien Vincent Kompany net voor zijn voetbalpensioen had gekozen. Wat eerst verdacht hard op een kwakkel leek, werd al snel bittere ernst …

Engels haalde de lont echter zelf uit het kruitvat. Nee, het jeugdproduct van Club zou zijn grote liefde geen mes in de rug steken. Integendeel, de West-Vlaming zette de deur zelfs op een kier omtrent een mogelijke terugkeer naar Jan Breydel. Voelde hij toen al nattigheid? Wat er ook van zij, Engels bleef uiteindelijk bij Aston Villa. Van ontgoocheling viel bij Anderlecht niet veel te merken, voornamelijk dankzij de doorbraak van Hannes Delcroix.

Hoe vergaat het Engels momenteel?
Dat antwoord kan kort en krachtig: slecht! De 26-jarige mandekker zit volledig op een zijspoor in Birmingham. Terwijl zijn ploeggenoten het merkelijk beter doen dan in hun post-promotiejaar (Villa staat momenteel achtste), gaat die vlieger niet op voor Engels, helaas. Het overzicht met zijn huidige aantal speelminuten oogt nog steeds maagdelijk wit. Zoals in het verleden al te vaak het geval was, strooiden ook nu weer blessurezorgen roet in het eten.

Gezien de hoogconjunctuur van Villa in de Premier League lijkt het aannemelijk dat Engels dit seizoen gewoonweg aan de kant blijft. Misschien komt een winterse verhuis dan wel op tafel te liggen. Dat zou een flinke afknapper betekenen, want ruim een jaar geleden had Engels zich nog opgewerkt tot basisklant bij The Villains. De werkelijkheid is echter wat ze is: in zijn gehele profcarrière heeft de talentvolle verdediger nog maar twee keer een volledig seizoen als vaste waarde afgelegd, eentje bij Club Brugge en eentje bij Stade Reims.

Wat als …
Engels vorige zomer toch zijn clubliefde opzij had geschoven? Of de jongeman uit Kaprijke bij Anderlecht wél veelvuldig aan de bak was gekomen, is koffiedik kijken. Met de ontluiking van Delcroix en de aanwerving van de betrouwbare Matt Miazga staat er wel iets bij de Brusselaars. Als Engels zich daar tussen had willen wringen, was fysieke paraatheid bij de start van het seizoen een absolute noodzaak geweest. Daar durft het gezien zijn broze lichaam wel eens aan te schorren. Laat het ons zo zeggen: vandaag, in januari 2021, zal Anderlecht het zich niet beklagen dat het toen niet doorgeduwd heeft.

Maar wat met Club Brugge? Als reactie op de interesse van Anderlecht flirtte Engels eigenlijk zelf met zijn jeugdclub. Naar verluidt heeft Blauw-Zwart deze winter ook even gedacht aan haar oud-speler. Inmiddels is Stefano Denswil neergestreken op Jan Breydel. Ook daar speelde ongetwijfeld dezelfde gedachte mee: hoe betrouwbaar is de fitheid van Engels nog? Met Denswil koos Club eieren voor haar geld, want de Amsterdammer trainde de laatste maanden stevig mee in Bologna. Benieuwd of iemand de gok waagt om Engels de komende weken toch nog weg te plukken uit Birmingham. Anders wordt het wachten tot de zomermercato …