Worden makelaars binnenkort betaald door de spelers? 'Clubs worden belast'

Worden makelaars binnenkort betaald door de spelers? 'Clubs worden belast'

02-01-2021 08:15 Laatste update: 08:26
25

Na Operatie Propere Handen de Pro League de voetbalmakelaars aan banden leggen, maar dat lukte niet helemaal. Nu moeit ook de politiek zich, want CD&V wil de makelaarsvergoedingen in de Belgische competitie aanpakken. Zo schrijft Het Belang van Limburg.

CD&V-Kamerlid Steven Matheï (foto) en zijn partijgenoten Leen Dierick en Servais Verherstraeten zien dat makelaars zich niet aan de limiet van drie procent commissie houden. "Binnen de voetbalwereld is er dringend nood aan moral standards. Daarom willen wij de sportieve belangen van clubs en spelers verdedigen door een limiet op te leggen aan de vergoedingen van makelaars."

Daar heeft CD&V iets op gevonden. Zij dienen een wetsvoorstel in om clubs te belasten wanneer zij de grens van drie procent overschrijden. Zo ving Christophe Henrotay 6,2 miljoen euro bij de transfer van Youri Tielemans, terwijl de drie procent-regel slechts 750.000 euro rechtvaardigt. Op die 5,45 miljoen euro zou RSC Anderlecht dan eigenlijk nog 1,36 miljoen euro aan vennootschapsbelasting moeten betalen.

In de toekomst wil men er zelfs voor zeggen dat spelers zélf hun makelaar betalen en niet de clubs, net zoals het in ook in het wielrennen gaat. "Heel vaak weet een voetballer momenteel niet hoeveel er wordt betaald aan zijn makelaar. Als dat wel het geval zou zijn, dan zou hij zich misschien wel vragen gaan stellen", besluit Matheï.