UPDATE: 'Vijf wissels dit weekend al toegestaan in Jupiler Pro League'

UPDATE: 'Vijf wissels dit weekend al toegestaan in Jupiler Pro League'

23-12-2020 09:13 Laatste update: 19:23
15

Vanaf Nieuwjaar zal het ook in de Jupiler Pro League toegestaan zijn om vijf wissels te gebruiken. Dat voorstel werd al eerder gelanceerd en zou nu bevestigd zijn door de Hoge Raad van de Pro League. Met die maatregel hopen de clubs de vermoeidheid en blessurelast terug te dringen.

Het was op zich al een vreemde vaststelling de voorbije maanden: terwijl in de ons omringende competities tot vijf wisselspelers in het terrein mochten komen, was dat in de JPL niet het geval. Ook in de Champions League en Europa League was die tijdelijke (?) regel van kracht vanwege de impact van het coronavirus. L'Avenir weet nu dat die er ook bij ons komt, vanaf 1 januari. De Hoge Raad heeft dat voorstel goedgekeurd.

Extra wisselmogelijkheden was één van de eisen van verschillende clubs, die vooral bij monde van hun trainer van leer trokken de voorbije weken. Onder meer Philippe Clement (Club Brugge), Ivan Leko (Royal Antwerp), Hein Vanhaezebrouck (KAA Gent) en Yves Vanderhaeghe (KV Kortrijk) staken een klaagzang af over de groeiende vermoeidheid in de groep, voornamelijk vanwege de drukke kalender. De clubs die ons land vertegenwoordig(d)en in Europa spraken over oneerlijke concurrentie, aangezien hun tegenstanders wél vijf keer mochten vervangen in hun vaderlandse competitie.

Nu zou dat euvel dus weggewerkt moeten zijn. Niets te vroeg, want januari belooft een loodzware maand te worden, met voor sommige teams zes wedstrijden of meer in een kleine vier weken tijd. Bovendien vielen de spelers de voorbije weken als bosjes. Afgelopen weekend alleen al moesten dertien jongens uit de JPL de strijd noodgedwongen staken.

UPDATE: Sporza meldt dat er komend weekend reeds vijf keer mag gewisseld worden. De nieuwe regel gaat dus meteen in voege. "De raad heeft het voorstel goedgekeurd om de toepassing van de regel van de 5 wissels in werking te laten treden vanaf 26 december", klinkt het.