Hoe kan Club Brugge Lazio aanpakken? 'Clement moet kwetsbaarheid uitbuiten'

Hoe kan Club Brugge Lazio aanpakken? 'Clement moet kwetsbaarheid uitbuiten'

08-12-2020 09:30 Laatste update: 14:00
8

Club Brugge staat voor een 'Romeinse final' tegen SS Lazio in de Champions League. Blauw-Zwart kan nog doorstoren naar de volgende ronde en huisanalist van VoetbalPrimeur.be en PEC-Zwolle-scout Kristof De Croock neemt de Italiaanse tegenstander onder de loep. Hoe moet Philippe Clement deze topaffiche aanpakken?

Men mag zich niet blindstaren op de 1-1 die Lazio behaalde tegen Dortmund. Dortmund is van een ander niveau dan Lazio. Er was een duidelijk verschil tussen tempo in balbezit en omschakeling naar balverlies. Had Lazio open voetbal gaan spelen in Dortmund had het hoogstwaarschijnlijk verloren. Het zijn ook totaal verschillende typeploegen. Bij Dortmund ligt er meer ruimte, maar is er veel minder tijd aan de bal waar tegen Lazio er tijd aan de bal is maar amper ruimte. Omdat Club moet komen verwacht ik een vrij saaie wedstrijd te zien met Lazio dat vanuit een medium blok gaat spelen en loeren op omschakeling.

De zoneverdediging die Lazio uitvoert in een 5-3-2 is zeer strikt. Het dwingt de tegenstander naar de zijkant en kantelt dan volledig door met het elftal. Het gaat back op back in de hoge druk. De buitenste middenvelder zet druk op de buitenste centrale verdediger. Wat wil zeggen dat een van de twee aanvallers de plaats in het middenveld van de uitgestapte middenvelder moet overnemen. De aanvallers van Lazio zijn tactisch matig gedisciplineerd hierin. Hierdoor zijn de Romeinen kwetsbaar op derdemansfases in de opbouw.


Voorbeeld van hoe Lazio druk zette tegen Inter die ook in een 3-5-2 speelde. De aanvallers staan in een “kommetje” waardoor de passlijn naar het centrum afgesloten wordt. Als Inter een van de buitenste centrale verdedigers aanspeelt, stapt bij Lazio een middenvelder uit naar de flank. Ze spelen vanuit een medium blok, waardoor ze de onderlinge afstanden compact kunnen houden zowel verticaal als horizontaal.


Middenvelder Lazio zet druk op een buitenste centrale verdediger vanuit een middenvelder en gebruikt hierbij zijn cover shadow één van de twee aanvallers neemt de vrije middenvelder van Inter over (blauwe lijnen). Hierdoor is Lazio kwetsbaar bij een derdemansfase omdat de spits al van achter de middenvelder start. Lazio centrale verdedigers dekken altijd door op een spits die afhaakt.


Ander voorbeeld; de aanvallers Correa en Immobile zetten zwakke negatieve pressing op de middenvelders van Inter waardoor deze met een derdemansfase snel meters kunnen nemen in het centrum.

Omdat Lazio vaak in een medium blok speelt en volledig doorkantelt kan men snel via de contraflank in de 16 meter geraken of een kwalitatieve één vs één forceren rond de zestienmeter.


Lazio verdedigt vanuit de zone en sluit het centrum volledig af. Ze dwingen de tegenstander naar de zijkant om dan met een overtal de bal te veroveren. Door vanuit een medium blok te spelen, zijn ze heel kwetsbaar op snelle voorzetten. Hierboven een voorbeeld van Inter dat via rechts uitbreekt. Lazio staat één op één achterin in de eigen zestienmeter. Hier liggen zeker kansen voor Club. Maar dan over links snel switchen naar rechts om zo Diatta in een kwalitatieve één vs één te krijgen tegen Fares die verdedigend al enkele steken liet vallen dit seizoen.


Voorbereiding van de 0-1 Inter. Inter kantelt snel naar links waar ze van een ondertal naar een overtal gaan.

Een van de sterren van het team is Luis Alberto. Hij heeft in balbezit een enorm belangrijke rol voor Lazio. Maar zijn verdedigende discipline is zeer matig. Zeker als contramiddenvelder. Hij knijpt vaak niet goed genoeg door of blijft te hoog staan waardoor er ruimte komt voor de buitenste centrale middenvelder van de tegenstander. Als Lazio op achterstand komt dan blijven de aanvallers vaak in de zogenaamde restaanval. Ze voeren nog amper verdedigende taken uit en zijn vooral bezig met hun positie op een mogelijke omschakeling.


Vooral Luis Alberto is hier zeer nonchalant in. Zoals hierboven duidelijk is. Nog een reden waarom Club Brugge het best over links opbouwt om over rechts het af te maken. Luis Alberto speelt bij Lazio links centraal in het middenveld. Luis Alberto die hier contramiddenvelder is, houdt meer rekening met een potentiële omschakeling dan met zijn verdedigende taken.

Conclusie
Lazio is vooral kwetsbaar op derdemansfases in de opbouw van de tegenstander, snelle flankwissels naar de contraflank en de tactische discipline van Luis Alberto, Correa en Immobile.

Auteur: Kristof de Croock, huisanalist van VoetbalPrimeur.be en scout van PEC Zwolle
Welke speler of club wil jij een volledig geanalyseerd zien? Laat het ons weten in de reacties.