Hoe halen Rode Duivels halve finales van Nations League? De scenario's op een rij

Hoe halen Rode Duivels halve finales van Nations League? De scenario's op een rij

14-11-2020 18:57 Laatste update: 15-11-2020 20:45
9

De Rode Duivels nemen het zondag op tegen Engeland in de Nations League. Bij winst kunnen de Belgen zich al plaatsen voor de halve finales van het toernooi. Iets wat bij de eerste editie van het tornooi schromelijk misging op de slotspeeldag van de groepsfase. Hoe kan het nu nog gaan? VoetbalPrimeur.be zet de scenario's op een rij. 

De Nations League is bezig aan haar tweede editie. Tijdens de eerste editie van het toernooi leken de Belgen groep 2 simpel te gaan winnen. Ons land won twee keer van Ijsland (0-3 en 2-0). En versloeg in de heenmatch ook Zwitserland met 2-1. Op de slotspeeldag van de groepsfase volstond een gelijkspel.

Tegen Zwitserland ging het op 18 november plots verschrikkelijk mis. Thorgan Hazard had na 17 minuten België met twee treffers al op een dubbele voorsprong gebracht, maar toen ging het licht uit bij de Belgen. Uiteindelijk won Zwitserland met 5-2. De Zwitsers mochten door naar de halve finales. Daar verloor Zwitserland met 3-1 van Portugal. De Portugezen zouden later de finale tegen Nederland winnen met 1-0.

Zondag krijgt België een nieuwe kans op een halve finale van de Nations League. In groep 2 staat ons land er na 4 speeldagen goed voor. Ondanks de 2-1 nederlaag bij Engeland voeren de Belgen het klassement aan met 9 punten. Denemarken en Engeland hebben er elk 2 minder. IJsland staat laatste met 0 punten en degradeert al zeker uit Divisie A.

Scenario A + B: België zondag al geplaatst
Als België zondag wint van Engeland dan bestaat de kans dat ons land zich al kan kwalificeren voor de volgende ronde van de Nations League. Het is daarbij wel afhankelijk van het resultaat van de Denen, die IJsland ontvangen. Wint België en Denemarken niet. Dan plaatst ons land zich voor de halve finales van de Nations League. Wint Denemarken dan heeft België op de slotspeeldag genoeg aan een draw tegen de Denen.

Scenario C + D: Draw zorgt voor spanning
Wat als België niet verder komt dan een draw? Dan is er nog geen paniek. Ons land blijft groepsleider. Engeland komt sowieso niet dichterbij. Denemarken kan wel ook op 10 punten komen, maar indien 2 landen evenveel punten hebben, kijkt men naar het onderlinge resultaat. België won de heenmatch in Denemarken met 0-2. Jason Denayer en Dries Mertens scoorden. Op de slotspeeldag valt dan de beslissing. Opnieuw heeft België dan voldoende aan een gelijkspel tegen Denemarken om de halve finales te halen. De Engelsen mogen in dit geval niet verder komen dan een gelijkspel. Wint Engeland haar match? Dan moeten de Belgen ook winnen om de volgende ronde te halen (zie scenario G).

Scenario E + F: Verliezen betekent bibberen
Wat als België opnieuw verliest van Engeland? Dan wordt de halve finale bereiken een pak lastiger. De Engelsen springen immers over ons land naar de eerste plaats en ook Denemarken kan ons in de stand voorbijsteken. Op de slotdag moet België dan thuis winnen van Denemarken om nog een kans te maken op de volgende ronde. Een draw is onvoldoende. Met een gelijkspel komt België dan op 10 punten. Engeland heeft die na de winst tegen ons al. Als België gelijk met Engeland eindigt zijn de Engelsen door het onderlinge resultaat in het voordeel. Moest België winnen van Denemarken is het alsnog afhankelijk van het resultaat van de Engelsen. Die mogen tegen IJsland maximaal gelijkspelen. Anders is echt het over voor België.

Scenario G: België, Denemarken en Engeland gelijk?
Er is een mogelijkheid dat België, Denemarken en Engeland evenveel punten halen. Hoe? België speelt gelijk tegen Engeland en Denemarken. Plus de Engelsen en de Denen winnen van IJsland. Dan tellen drie landen 11 punten. De resultaten tegen IJsland vallen dan weg. Dan houden de drie landen elk vijf punten over. Dan wordt er gekeken naar het doelsaldo in de onderlinge duels. Dan heeft België geluk. Het doelpunten saldo van ons land is dan +1. Engeland staat op 0 en Denenmarken op -1. De Belgen wonnen immers hun 'winnende' match tegen Denenmarken met twee goals verschil. Terwijl Engeland en Denemarken hun winnende match slechts wonnen met één goal verschil.