Opinie: Begrip voor Thorup? Hij maakt vooral het trainerschap belachelijk

Opinie: Begrip voor Thorup? Hij maakt vooral het trainerschap belachelijk

02-11-2020 14:28 Laatste update: 14:47
6

Thorup gaat aan de slag in Denemarken. Hij verlaat KRC Genk zonder verlies en met een 9 op 9 in zijn zijn koffer. Waarom doet hij dit en is dit nefast voor de trainers in België? VoetbalPrimeur.be ging het na.

Voorgangers Thorup
Het vertrek van Thorup doet ons spontaan denken aan Dick Advocaat. In april 2010 bood hij zijn ontslag aan bij de voetbalbond. Zijn ontslag sloeg in als een bom. Het werd door publiek en media opgevat als een geldkwestie. Advocaat kon aan de slag bij Rusland voor een veel hogere loon en verloor zo ambitie en respect.

De opvolger van Advocaat lapte de voetbalbond hetzelfde scenario. Op 13 mei 2012 raakte bekend dat Georges Leekens met onmiddellijke ingang aan de slag ging bij Club Brugge. De voetbalbond reageerde met verstomming geslagen: “Ik ben ontgoocheld en verontwaardigd”, reageerde bondsvoorzitter François De Keersmaecker. Niemand zag dit vertrek aankomen, zelfs de mensen van de voetbalbond niet. 

Ook Clement verliet in 2017 Waasland-Beveren voor KRC Genk. Hij stapte over na 7 maanden. Ook hier is het voorbeeld van een grotere uitdaging, betere verloning en faciliteiten duidelijk. Twee jaar later zal ook blijken dat dit geen verkeerde beslissing was. Clement gidste KRC Genk naar de titel in 2019.

Image from Gyazo

Recent zien we het voorbeeld van Ronald Koemand, die het Nederlands elftal verlaat voor een avontuur bij FC Barcelona. De uitdaging van deze beslissing is aannemelijk: FC Barcelona uit een diep dal trekken. De verloning zal bij elke coach een andere waarde hebben, maar trainer worden van FC Barcelona is wel iets speciaals.

Na 38(!) dagen
We kunnen wel trainers zoeken die hetzelfde deden als Thorup, maar na 38 dagen, dat is toch zelden vertoond. Met een 11 op 15 en zelfs een recentere 9 op 9 zat Thorup op schema om een jarenlange carrière uit te bouwen bij KRC Genk. De Deen kon het goed vinden met spelers, bestuur en supporters en had alles om Genk terug op de kaart te zetten. Toch kiest hij voor FC Kopenhagen. Vooral de combinatie van goede resultaten en snel vertrek zitten bij veel voetballiefhebbers dwars.

Communicatie
Binnenskamers horen we dat de communicatie van de entourage van Thorup de diepste wonde heeft aangebracht. Zondagmiddag werd het bestuur van KRC Genk op de hoogte gebracht, maandagochtend leidde hij de training in Kopenhagen. Vrijdagavond zei hij aan Eleven Sports: “Dit is mijn stad, dit is mijn club. Ik voel me hier heel gelukkig.” Niet dus. ‘The gentleman’ uit Denemarken heeft een andere kant laten zien. 

Schade aan het trainerschap?
Wie kan de woorden van een trainer die zegt: “Dit is mijn club” nog serieus nemen als hij drie dagen later een andere ploeg coacht? Thorup heeft voor zichzelf en de hele trainergemeenschap een graf gegraven. Het gat was al diep: Clubs die trainers zonder boe of ba om de haverklap ontslaan, maar nu maakt Thorup het wanvertrouwen groter. Een coach die nu hetzelfde doet als een club hebben we nog maar zelden gezien.

Dit kan voor een kentering zorgen tussen trainers en clubs. Worden contracten aangepast of blijven clubs rekenen op de bereidwilligheid van een trainer? Vandenbempt verwoorde het mooi bij Sporza: "Laat zijn uitleg straks maar komen, maar het moet toch kunnen dat mensen in het voetbal eens hun engagement nakomen. Ook wanneer er een beter voorstel op tafel komt, en al zeker als je gelukkig bent bij je club.”

Thorup zet zichzelf met deze beslissing buitenspel. Nu gaat alles goed, maar als hij straks een nieuwe club moet zoeken, welke club wilt zich dan nog laten vangen? Thorup stelde zich voor als kwaliteitsvolle trainer en respectvol persoon, maar staan er straks nog clubs in de rij als hij voor even veel geld de volgende maand ergens anders coacht? De toekomst zal uitwijzen of dit echt de juiste beslissing was.

Begrip voor beslissing
Toen Thorup werd ontslagen bij KAA Gent, zorgde dit voor onbegrip en verrassing in de voetbalwereld. Ook Thorup was er ondersteboven van. Het vertrek van de Deen kan het gevolg zijn van zijn ontslag in Gent. Een beginnende coach die abrupt ontslagen wordt zal wellicht dan pas de echte voetbalwereld hebben leren kennen. Hij pakt nu, ondanks de uitstekende resultaten bij Genk, met FC Kopenhagen de vlucht vooruit.

Last but not least: Hij kreeg een aanbieding van dé club uit Scandinavië. Deense media noemen FC Kopenhagen het Bayern München van Scandinavië. “Zo een aanbieding sla je niet af”, hoorden we een Deense journalist zeggen. Hij is ook nog eens in zijn thuisland en tijdens de coronacrisis dicht bij zijn familie. Dat speelt allemaal mee.

Image from Gyazo