Er wacht Duivels geen kant-en-klare hap: Dat maakt ons zo’n lastige tegenstrever

Er wacht Duivels geen kant-en-klare hap: "Dat maakt ons zo’n lastige tegenstrever"

08-09-2020 14:00
2

De Rode Duivels treffen dinsdagavond de IJslandse selectie in de tweede groepswedstrijd in de Nations League. Hoewel ze tijdens het EK van 2016 nog hoge toppen scheerden, lijkt er nu wat sleet te zitten op de eilandploeg. Toch mogen wij de stugge ploeg niet onderschatten.

Anders dan de Belgen, waar de ene speler van wereldformaat de andere zomaar afwisselt, doen de IJslanders het zonder echte vedetten. "IJsland heeft geen sterspeler, de sterkte van dit team is het collectief", zegt Thordur Gudjonsson bij Het Belang van Limburg. De middenvelder speelde voor de eeuwwisseling bij KRC Genk en schreef 58 caps op zijn conto.

"Na het EK van 2016 is het geloof ontstaan dat wij als klein landje iets kunnen bereiken met passie en tactische discipline", gaat hij verder. "Op voorwaarde dat de hele groep daarin gelooft. IJslanders blijven knokken tot de laatste minuut. Dat maakt ons zo’n lastige tegenstrever."

IJsland zit nu dus samen met België in groep twee van de A-divisie in de Nations League. Dat is de divisie met de beste Europese voetballanden. Toch lijkt de kwaliteit van het land als voetbalnatie te kelderen sinds de glanstocht van 2016. Zo is IJsland nog niet zeker van zijn deelname aan het EK in 2021. Daarvoor wachten er nog play-offs tegen Roemenië.