Huisanalist De Croock licht Badji door: 'Diamant van Club Brugge met werkpunten'

Huisanalist De Croock licht Badji door: 'Diamant van Club Brugge met werkpunten'

02-09-2020 12:25 Laatste update: 10-10-2020 10:39
49

Club Brugge zoekt nog een diepe spits. De laatste dagen vielen de namen van Bas Dost en Mario Mandzukic bij Blauw-Zwart. Ondertussen werkt Youssouph Badji om naam voor zichzelf te maken bij Club Brugge. Wat zijn zijn sterke punten en waar moet de aanvaller nog aan werken? VoetbalPrimeur.be laat haar huisanalist Kristof de Croock los op de Senegalese parel van Club Brugge.

De sterktes van Badji zijn bekend. Dat hij nog veel progressie kan maken is duidelijk. Maar Club Brugge heeft wel een pure diamant in huis, die het zelf kan slijpen. Met Badji heeft Club Brugge een profiel dat perfect past in haar visie, jonge talenten goedkoop halen, zelf kneden en dan voor een fors bedrag verkopen.

Badji is een spits die past in de speelstijl van Blauw-Zwart. Club Brugge komt regelmatig in de zestien meter en heeft veel lopende mensen. Het is dus handig als je een fysiek, sterke spits hebt. Badji zijn kwaliteiten gaan evenwel verder dan enkel deze specifieke fysieke kwaliteit, die uiteraard nog in volle ontwikkeling is.

Hij is van nature een stevige jongen, maar kan de komende jaren zeker nog spiermassa opbouwen. Uiteraard is het normaal dat Badji de voorbije wedstrijden, behalve tegen Genk wegzakte in de wedstrijd. Een jongen van 18 die afhankelijk is van aanvoer kan moeilijk een ploeg als Club Brugge dragen.

Badji komt naar mijn mening beter tot zijn recht in een systeem met slecht één spits, omdat hij dan centraler kan blijven. In een tweespitsensystemen moet hij regelmatig uitwijken naar de flank. Nefast, want zijn kwaliteiten liggen vooral voor doel.  

Badji als aanspeelpunt
Met zijn 1 meter 92 en uitstekende sprongkracht is Badji zeer goed in de lucht. Tegen Beerschot won hij maar liefst negen van zijn tien duels. 

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij geen schrik om duels aan te gaan met stevige, centrale verdedigers. Hij heeft een positieve agressie in fysieke duels. Hierbij heeft hij ook nog eens een uitstekende koptechniek (voor zijn leeftijd), waardoor hij de bal gericht kan doorkoppen en niet enkel verlengen. 

Hij houdt makkelijk een bal bij met zijn rug naar doel, en herkent goed de momenten van wegdraaien en vooruit spelen of te laten vallen op een van de lopende mensen. Hij is ook vrij creatief in zijn keuzes als hij met de rug naar doel speelt. Hij heeft een goed overzicht aan de bal, en kan het meestal vertalen met zijn voeten. Uiteraard heeft hij regelmatig wat ‘afval’ in zijn spel maar dat is normaal voor een achttienjarige. 

Badji maakt goede vooracties om aanspeelbaar te worden tussen de linies. Als zijn ploeg het moeilijk heeft moet hij nog meer aanwezig zijn, om een extra optie te geven.

Hij herkent goed de momenten wanneer hij moet weg bewegen van de bal om ruimte te maken of juist in de bal moet komen. Maar hier kan hij zeker ook nog in groeien.

Een voorbeeld hieronder. 

Vormer ziet de ruimte, Badji herkent de loopactie en haakt af.

Badji zet Vormer alleen voor doel.

Hoe creëert Badji ruimte voor zichzelf?
Badji beschikt ook over een goede snelheid, waardoor hij ook een interessante speler is om in de diepte te sturen. Ver van doel loopt hij soms iets te veel op hetzelfde tempo waardoor hij wat voorspelbaar wordt. Dichter bij doel heeft hij wel een goed gevoel voor ruimte, zijn timing om in de ruimte te gaan is doorgaans goed. Al mag hij dit wel vaker doen en iets snediger.

Hieronder een veelvoorkomende loopactie van Badji als hij zich rond de bal bevind: 1 van de centrale verdedigers stapt uit en hij duikt in de ruimte die de centrale verdediger achter laat. 

Wanneer de centrale verdediger zijn ogen op de bal heeft, valt Badji de ruimte aan. De centrale verdediger heeft hierdoor een achterstand.

Hij heeft ook het besef om weg te lopen uit chaotische situaties waardoor hij ruimte voor zichzelf creëert.

Een voorbeeld hieronder.

Eerste fase bij de 0-1 van Club Brugge tegen Eupen. 

Tweede fase in 0-1, Eupen kantelt naar links (zone verdediging), Badji wijkt uit naar buiten en scoort de 0-1 met een gelukje. Vormer kon eventueel hier al de bal meegeven met zijn buitenkant rechts.

De bewegende beelden vanaf 00.00.

Na het afkaatsen of doordraaien zoekt hij vaak zelf goed de ruimte op.

Een voorbeeld hieronder.

Badji draait goed weg bij zijn man en zoekt de oplossing vooruit. 

Hij loopt op een goed tempo om bij te sluiten, en versnelt wanneer hij voelt dat hij aanspeelbaar kan worden in de ruimte. 

Hij is nog wat grof technisch, als er ruimte ligt kan hij wel een man voorbij. Hij heeft een goede eerste controle, waardoor hij makkelijk het spel kan verder zetten. Je kan hem door zijn fysieke kwaliteiten ook alleen in de diepte sturen, waar hij de ploeg kan laten aansluiten of kan hij zelf een actie naar doel maken indien er ruimte genoeg ligt. Hij heeft ook de sluwheid om iemand uit te spelen met een fake pass of fake schot. Aan zijn technische vaardigheid en handelingssnelheid zijn nog werk. 

Badji kiest vaak de juiste moment om op te duiken in de zestien meter. Hij vertrekt regelmatig vanuit de tweede zone (blind spot van back of centrale verdediger). Hij wacht vaak lang genoeg om dan goed op te duiken voor zijn man of vrij te komen aan de tweede paal door schuin naar de tweede paal te lopen.De verdediger is dan geklopt, omdat deze achteruit moet. 

Hieronder een voorbeeld.

Badji vertrekt wanneer de centrale verdediger naar de bal kijkt. Hij verrast zo de centrale verdediger.

Verdediger kan niet meer reageren. Badji schampt de bal en kopt naast. 

Hij wisselt deze momenten goed af, waardoor hij vrij onvoorspelbaar is. Indien hij kiest voor de eerste paal dan blijft hij in beweging. Op die manier kan hij reageren op voorzetten, maar hier is hij voorlopig nog niet succesvol. Ook niet in de voorbereiding. Badji kan hierin zeker nog progressie boeken. Bij Club Brugge moet je ook aan de eerste paal efficiënt kunnen zijn, omdat Vanaken vaak de tweede zone kiest bij voorzetten vanop rechts. In dit soort situaties moet Badji de ruimte trekken voor Vanaken door naar de 1e paal te lopen. 

Voorbeeld hieronder van zijn timing in de zestien meter.

Badji is nog op de rand van de 16 meter als de voorzet getrapt word. Door zo lang te wachten kan hij zowel nog naar de 1e of 2e zone en kan hij de bal aanvallen op snelheid waardoor hij in het voordeel ten opzichte van de verdedigers die stilstaan. 

Badji loopt eerst nog rechtdoor en loopt dan diagonaal naar de 2e zone en kopt de bal binnen. Waar veel spitsen hun loopactie al inzetten voordat de bal vertrekt heeft Badji het geduld om op de juiste moment te vertrekken en zijn snelheid aan te passen aan de situatie. Door zijn atletisch vermogen kan hij ondanks zijn diagonale loopactie toch nog hoog springen. 

Werken aan afwerking
Zijn afwerking kan nog koelbloediger. Hij heeft een goed schot in zijn rechterbeen en behoorlijk met links getuige zijn schot tegen Genk. De bal is in de lucht. Dan is het natuurlijk makkelijker trappen met je mindere voet dan op een stilliggende bal. Maar hij toont wel zijn klasse. Dat hij goede en krachtige koptechniek heeft, is een feit.

Rust bewaren in één-tegen-één-situaties  
Tegen Charleroi had hij in het begin van de match een moment, waar hij naar de keeper kon kijken. Dan kon hij zien dat Penneteau uitkwam, nu koos hij voor blindelings hard te schieten.

De kans tegen Charleroi vanaf 00.40.

Badji moet zijn lichaam nog iets beter in balans houden als hij schiet. Dit gaat ook op voor zijn passing.

Hij is zeer alert op “losse” ballen in de zestien en op mogelijke rebounds. Hij loopt bijna altijd door op de keeper bij een schot van een ploegmaat. Met zijn kwaliteiten zou hij nog meer in de box moeten komen. Hij heeft nu maar 3,65 touches in de box per 90 minuten. Hij schiet ook maar 1,46 keer gemiddeld op doel per 90 minuten. Voor een spits bij een topclub moeten deze cijfers hoger. 

Verdedigende taken uitvoeren
Tot slot. Badji de aanvaller als 'eerste verdediger'. Badji is verantwoordelijk om de opbouw van de tegenstander naar de flank te leiden. Dit doet hij door tussen de centrale verdedigers te staan en in een boog negatieve pressing te zetten op de baldrager. Hierdoor kan deze enkel vooruit of naar de flank. 

Hij is ook zeer plichtbewust, als iemand van de flanken weg is dan neemt hij deze zone over bij de pressing, zelfs in minuut 90 tegen Genk, waar hij de positie van David Okereke over nam. 

Auteur: Kristof de Croock, huisanalist van VoetbalPrimeur.be en scout van PEC Zwolle

Welke speler of club wil jij een volledig geanalyseerd zien? Laat het ons weten in de reacties.