Sollied weet hoe Gent uit malaise komt: Meer sprinten, minder joggen

Sollied weet hoe Gent uit malaise komt: "Meer sprinten, minder joggen"

25-08-2020 15:59
13

Nee, het is niet het seizoenbegin van KAA Gent. Trond Sollied, die drie periodes aan het roer stond bij de Buffalo's, vindt dat er meer slagkracht mag uitgaan van zijn ex-club. "Zo moeilijk is dat niet", vat hij het samen in gesprek met Het Nieuwsblad.

Een 4-3-3, lukt dat nog bij Gent, nu er niet meer kan gerekend worden op de flitsen van Jonathan David? "Heel makkelijk", aldus Sollied. "Met ­Depoitre in de punt. Kleindienst ken ik nog onvoldoende, maar Yaremchuk kan links of rechts staan. ­Destijds bij Club Brugge had ik ook geen wingers. Gert Verheyen was een aanvaller, geen vleugelspeler. Maar je kan spelers leren hoe én wanneer ze moeten lopen ten opzichte van elkaar. Zo moeilijk is dat niet."

Niet alleen tactisch loopt het spaak volgens Sollied. Er moet meer daadkracht in het team komen. "Tegen Antwerp schoot het één keer op doel. That's nothing. Dan gaat het te traag, hè. Ze moeten sprinten in plaats van joggen. Samen, als ploeg."

Scoren lukt niet, de twee doelpunten op stilstaande fase van verdediger Igor Plastun buiten beschouwing gelaten. Maar ook achterin zijn er pijnpunten die opgelost moeten worden, getuigen de vijf tegendoelpunten. "Er zijn te veel misverstanden", vindt Sollied. "Je ziet dat de verdedigers niet op hun gemak zijn. Het lijkt op stress. En dan vallen de gebreken bij spelers harder op. Individueel zijn ze goed maar het belangrijkste is hoe spelers samenspelen. Dat ze complementair zijn."

Hoe zou de Gentse defensie het dan wel moeten aanpakken? "Kijk naar Bayern München, dat achterin speelt met de sterke Niklas Süle. Hij wordt geleid door David Alaba. Terwijl je bij Gent te weinig leiding ziet in die defensie. En als je elke week met nul punten achterblijft en focust op het negatieve, moet je mentaal sterk zijn."