Mercatobalans: Club Brugge bouwt verder op successen, voorlopig zonder transfers

Mercatobalans: Club Brugge bouwt verder op successen, voorlopig zonder transfers

08-08-2020 13:45 Laatste update: 13:35
5

De maand augustus is ingezet en het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League staat nu écht voor de deur. Nu de plooien gladgestreken zijn, klinkt het startschot deze zaterdag. In aanloop naar dat heuglijke moment maakt VoetbalPrimeur.be de voorlopige mercatobalans van de (mogelijke) deelnemers op. Welke zaakjes hebben zij al gedaan op de transfermarkt? En wat staat er nog te gebeuren? In deze laatste aflevering: Club Brugge, de kampioen van vorig seizoen.

De uitbraak van het coronavirus zorgde voor een hectisch en historisch slot van de competitie. Na veel vijven en zessen besloot de Pro League om het te houden bij de afgewerkte 29 speeldagen. Dat Club Brugge de titel toegewezen kreeg, leverde nauwelijks weerstand op. Dat is misschien wel het beste bewijs van het overwicht van Blauw-Zwart. Vooral voor Nieuwjaar walste het doorheen het kampioenschap, waardoor zowat elke tegenstander zich nog voor de (nooit afgewerkte) Play-Offs neerlegde bij de suprematie van Club.

Die triomftocht lijkt de transferhonger gestild te hebben. Waar ploegen als KRC Genk of KAA Gent al verschillende aanwinsten mochten verwelkomen, bleef het op Jan Breydel muisstil. Club heeft natuurlijk een erg stevige basis om op verder te bouwen, al benadrukte Philippe Clement deze week nog dat ook de coronacrisis tot een impasse leidt. Toch staat er stilaan druk op de ketel. Na de ontnuchterende bekernederlaag tegen Royal Antwerp FC (0-1) kondigden Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert alsnog versterking aan.

Op te vullen hiaten
Als je na 29 speeldagen liefst vijftien punten meer telt dan je eerste achtervolger, heb je niet al te veel gebreken. De grote sterkte lag ongetwijfeld achterin. De an sich al krachtige achterhoede kreeg een hermetisch slot op de deur in de persoon van Simon Mignolet. Die moest zich amper veertien keer omdraaien op de Belgische velden, een historisch laag cijfer. Ook op het middenveld had Clement geen reden tot klagen. Zijn twee Gouden Schoenen kregen welgekomen ruggesteun van de stormachtig doorgebroken Charles De Ketelaere. In hun schaduw knapten Eder Balanta en Mats Rits met plezier het vuilere werk op.

Aanvallend was Club bij momenten verpletterend (enkel Gent scoorde één keer meer), dankzij uiteenlopende doelpuntenmakers bovendien. Met Hans Vanaken (13 goals), David Okereke (9), Krépin Diatta (7), Emmanuel Dennis (5) en Mats Rits (5) rondden vijf spelers de kaap van de vijf competitietreffers. En toch klonk er vaak kritiek over de nummer-negen-positie. Ondanks zijn behoorlijke statistieken kon Okereke te weinig zijn prijskaartje verantwoorden, terwijl winteraanwinst Michael Krmencik bij momenten onbeholpen leek. De algemene aanname was (is?) dan ook dat Club deze zomer een nieuwe spits zou aanwerven.

Tot op heden was enkel het omgekeerde waar. Met Loïs Openda en Kaveh Rezaei trokken twee spitsen de deur dicht op Olympia. De nog steeds maar twintigjarige Openda mag zich een jaartje bewijzen in de Eredivisie. Voor zijn Iraanse collega is al langer geen plaats meer in de plannen van Clement. Club wilde Rezaei eigenlijk het liefst verkopen, maar ten langen leste wist Sporting Charleroi toch een verse huurovereenkomst te bedingen. Nog een opvallende vertrekker is Percy Tau. Zijn terugval na een kanonstart fnuikte een verdere toekomst bij de landskampioen. De Zuid-Afrikaan hoopt zich nu te wreken bij … RSC Anderlecht.

Al zeker vertrokken: Guillaume Hubert (KV Oostende), Loïs Openda (uitleenbeurt Vitesse), Kaveh Rezaei (uitleenbeurt Sporting Charleroi), Percy Tau (Anderlecht, via Brighton & Hove Albion), Jordi Vanlerberghe (definitief naar KV Mechelen), Siemen Voet (uitleenbeurt KV Mechelen)

Afgeronde versterkingen
In totaal liet Club slechts twee spelers gaan die in maart het wedstrijdblad konden halen. In beide gevallen ging het bovendien om een bewuste keuze. Amper vertrekkers dus, die Blauw-Zwart aanvulde met … nul nieuwkomers! In de hele voorbereiding verscheen geen enkel onbekend gezicht ten tonele, of het moeten de teruggekeerde Amadou Sagna en een drietal doorgeschoven jongeren zijn. Die transferluwte valt op zijn minst opvallend te noemen, zelfs al beloofde het bestuur daar snel verandering in te brengen.

Al aangetrokken: Amadou Sagna (einde uitleenbeurt KV Oostende)

Wat is er nog op til?
Een oppermachtig boerenjaar en nog geen sterkhouder verloren: in principe hoeft Club haar passieve houding op de transfermarkt niet te verantwoorden. Toch fixeerde de sportieve cel twee sleutelposities waar versterking welkom is. Allereerst ging het op zoek naar een vervanger en/of aanvulling op Emmanuel Dennis en Krépin Diatta. Die wingers zijn van cruciale waarde in het tactische systeem van Clement. In de Championship kwam Club Bright Osayi-Samuel op het spoor. De 22-jarige Nigeriaan reisde zelfs al naar Brugge af, maar schermt nu ook met interesse uit de aantrekkelijke Premier League.

Het lijkt erop dat dat dossier niet rond geraakt. Club heeft alvast alternatieven achter de hand. Oude bekende Nabil Dirar wordt nadrukkelijk genoemd. Op zijn 34e heeft die zijn reputatie ruimschoots opgebouwd, maar haalt hij nog het gewenste niveau? Geruchten waren er ook rond Junior Edmilson en Sead Haksabanovic. Die zijn intussen uitgedoofd, mede omdat Edmilson zijn contract in Qatar verlengde. Datzelfde gebeurde met Joey Veerman, de middenvelder van sc Heerenveen die voor extra concurrentie op de middenstrook moest zorgen.

Of er een vleugelspeler bij komt, hangt hoofdzakelijk af van de toekomst van Diatta en Dennis. Vooral die laatste is na zijn Europese treffers tegen Real Madrid en Manchester United grof wild op de mercato. Borussia Dortmund, Arsenal FC, Atalanta Bergamo … Vanuit elke windrichting lopen telefoontjes binnen in Brugge. Die transferaandacht bracht het hoofd van Dennis even op hol. Inmiddels zat hij op de bank in de bekerfinale en selecteerde Clement hem opnieuw voor de openingsspeeldag.

Voldoende uitgeworpen lijntjes, maar voorlopig kwam er telkens wel een kink in de kabel. En zo heeft Club begin augustus evenmin een nieuwe spits in de gelederen. Nochtans vielen de namen van Jhonder Cadiz en Jean-Philippe Mateta. Die eerste is echter niet zo doeltreffend, die tweede waarschijnlijk te duur. De Brugse fans kunnen zich wel verwarmen aan een lichtpuntje uit eigen rangen. De achttienjarige Youssouph Badji ontpopte zich tot de ontdekking van de voorbereiding. Hij zal zeker zijn kansen krijgen in de seizoensaanvang, al blijft het de aanname dat Club straks toch een straffe negen aanwerft.

Geruchten:
IN: Jhonder Cadiz (Benfica), Nabil Dirar (Fenerbahçe), Junior Edmilson (Al Duhail SC), Sead Haksabanovic (IFK Norrköping), Jean-Philippe Mateta (1FSV Mainz 05), Jackson Porozo (Santons), Haydon Roberts (Brighton & Hove Albion), Joey Veerman (sc Heerenveen)
UIT: Emmanuel Dennis (Atalanta, Internazionale, Borussia Dortmund, Arsenal FC), Ahmed Touba (USM Algier)

Balans
Door de voorsprong die Club Brugge de voorbije jaren opgebouwd heeft op de concurrentie in het Belgische voetbal, heeft Blauw-Zwart de transferperiode bijzonder gemoedelijk aangevat. Belangrijke vertrekkers vallen niet zozeer te vrezen, op de gegeerde Dennis na dan. Als de Nigeriaan zijn biezen pakt, komt er sowieso een vervanger. Los daarvan kondigden Mannaert en co nog zeker twee of drie zomeraanwinsten aan. Hoogstwaarschijnlijk gaat het dan om namen die de voorbije weken uit de media bleven. Het scoutingsapparaat van Club bewees de laatste tijd alvast dat het onbeminde, talentvolle spelers weet op te sporen die op vrij korte termijn een meerwaarde kunnen bieden.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie