'400 fans toegelaten in augustus, al zeker twee topclubs overwegen leeg stadion'

'400 fans toegelaten in augustus, al zeker twee topclubs overwegen leeg stadion'

24-07-2020 07:45
13

De Pro League bedacht een eigen protocol om meer dan 400 of zelfs 800 fans toe te laten in de stadions. De Veiligheidsraad besliste echter dat er geen versoepelingen komen. Onder meer RSC Anderlecht en KRC Genk overwegen nu om helemaal geen publiek toe te laten.

Zo dreigen de clubs hun broek te scheuren aan wedstrijden met slechts 400 toeschouwers. Bovendien willen zij geen duizenden abonnees teleurstellen, terwijl anderen wél de kans krijgen om een wedstrijd mee te pikken. "Clubs zullen zich afvragen of dit nog de moeite loont", aldus Stijn Van Bever, woordvoerder bij de Pro League, in Het Laatste Nieuws.

"Als er toeschouwers komen, maak je ook kosten, terwijl de opbrengsten gering zijn. En als je supporters toelaat, hoe beslis je dan wie er welkom is?", gaat hij verder. Zo denkt Genk er – net als Anderlecht – aan om niemand toe te laten. "Oorspronkelijk wilden we 3.500 mensen in verschillende bubbels toelaten. Dit om hen iets te bieden en voor een beetje beleving te zorgen. Met amper 400 fans heeft dat nog weinig zin."

Per wedstrijd zonder publiek dreigen clubs enorme verliezen te lijden. Bij KV Mechelen spreekt men van 30.000 euro, terwijl er bij topclubs – die wellicht hun abonnees nog tegemoet komen – wordt gesproken over een bedrag van 500.000 tot zelfs één miljoen euro.