Sporteconoom: Hét moment voor clubs om contracten te onderhandelen

Sporteconoom: "Hét moment voor clubs om contracten te onderhandelen"

09-05-2020 17:16
12

De Belgische profclubs zullen niet failliet gaan nu er wedstrijden aan zullen komen waarin ze zonder supporters moeten aantreden. Dat zegt sporteconoom Thomas Peeters bij Sporza. Hij ziet genoeg andere opties om die verliezen te compenseren.

Topclubs als Club Brugge en RSC Anderlecht trekken wekelijks ongeveer twintigduizend supporters naar hun stadia. Toch is het aandeel in het financiële niet de allergrootste. "Stadioninkomsten zijn goed voor 20 à 25 procent van de omzet van de clubs", legt Peeters uit. "Maar volgens mij kunnen de clubs ook wel zonder die inkomsten."

"Als je weet dat 55 à 60 procent van de omzet naar spelerslonen gaat, kan daar wel bespaard worden om het verlies aan stadioninkomsten goed te maken." Volgens Peeters hebben clubs door de huidige situatie en het feit dat er nog een tijdje geen supporters in de tribune zullen zitten, een sterke onderhandelingspositie ten opzichte van hun spelers.

"Het is nu hét moment. Als de clubs de spelers blijven betalen zoals ze dat nu doen, gaat het om onderhandelingen om leven en dood. Spelerslonen zijn zo’n belangrijke kostenpost dat er voldoende bespaard kan worden om een groot deel van het verlies op te vangen."