Henkel (Eupen): 24 profclubs laten overleven wordt moeilijk

Henkel (Eupen): "24 profclubs laten overleven wordt moeilijk"

13-04-2020 17:16
8

Zijn er te veel profclubs in België? Als het van Christoph Henkel, algemeen directeur bij KAS Eupen, afhangt alvast wel. Dat liet hij weten bij Sport/Voetbalmagazine. "Klein tegen groot blijft, net als promotie en degradatie, een zeer attractief gegeven in het voetbal."

De Duitser maakt meteen de vergelijking met zijn thuisland om zijn standpunt kracht bij te zetten. "Qua omvang en aantal inwoners valt België te vergelijken met de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen", begint hij. "Daar heb je minder profclubs dan in België. Als je uitgaat van een vrije arbeidsmarkt zonder regulering wordt 24 profclubs laten overleven moeilijk."

Volgens Henkel moet daarom vooral worden gekeken op welke manier clubs van statuur kunnen veranderen: van amateurs over semiprofs naar profclubs. "Dat wordt dé uitdaging voor het Belgische voetbal", oordeelt hij. "Ik vind het belangrijk dat je de overgang kan blijven maken. Veel voetbalverhalen die in het geheugen blijven hangen, hebben te maken met promoties en degradaties", legt Henkel uit.

David vs. Goliath
Volgens hem kan België nog iets leren van het ze het in Duitsland hebben aangepakt. "Daar had je vroeger een kloof tussen de Bundesliga en tweede klasse. Die enorme kloof is bijna gedicht omdat de kleinere clubs door het solidariteitsmechanisme meer geld krijgen dan vroeger", zegt hij.

"In België accepteert men dat topclubs veel meer geld krijgen, maar je hebt pas een aantrekkelijke competitie wanneer de kleinere clubs hun rol kunnen spelen", vindt Henkel. "Klein tegen groot blijft, net als promotie en degradatie, een zeer attractief gegeven in het voetbal. Om dat te behouden mogen de verschillen tussen wat de clubs krijgen niet té groot zijn."