Voorstel: ‘1B voor jong Belgisch talent, het publiek zal wel komen kijken'

Voorstel: ‘1B voor jong Belgisch talent, het publiek zal wel komen kijken'

11-04-2020 14:00
2

Het Belgische profvoetbal lijkt voor grote hervormingen te staan, vooral 1B lijkt eraan te moeten geloven. Karel Fraeye gelooft alvast nog dat er ruimte is voor een tweede professionele divisie, weliswaar met talent van eigen bodem en kleinere lonen.

Fraeye haalt daarvoor de mosterd in Nederland, waar de lonen in de tweede klasse een heel stuk lager liggen dan in 1B, ook Nederlands talentvolle spelers krijgen er sneller een kans. "Bij een tweede niveau binnen het profvoetbal horen ook logische hiërarchische consequenties. Daar hoort een pak jeugdig aanstormend talent te voetballen, en spelers die net te oud of net niet goed genoeg zijn voor het hoogste niveau. Automatisch daalt je loonmassa dan", aldus Fraeye bij Sporza.

Om de financiële overmoed bij onze 1B-clubs te illustreren geeft de analist een voorbeeld. "Een relatief jonge spelers als Thomas Henry, die topschutter is in 1B, liet vorig seizoen een heleboel clubs in 1A links liggen. De aanbieding van OH Leuven was lucratiever, dat is eigenlijk de wereld op zijn kop."

Fraeye denkt ook dat de supporters warm zullen lopen om meer Belgen en jong talent op het veld te zien. "Ik ben er zeker van dat de supporters zich met zo een verandering kunnen verzoenen. Het is ook niet zo dat de tribunes nu uitpuilen om buitenlands talent aan het werk te zien. En daarbij, wat is er eigenlijk mis met spelers die semiprofessioneel aan de slag zouden zijn in zo een tweede divisie?"