Leekens ziet gals halfvol: Nu krijgt Hazard de kans om topfit te zijn

Leekens ziet gals halfvol: "Nu krijgt Hazard de kans om topfit te zijn"

17-03-2020 17:20
5

Het werd vandaag definitief bekendgemaakt: het Europees Kampioenschap voetbal zal niet in 2020, maar in 2021 plaatsvinden. Door de coronacrisis kwam de organisatie deze zomer te zeer in het gedrang. Georges Leekens begrijpt die keuze en wikt en weegt de gevolgen voor de Rode Duivels.

"Enkele weken geleden had niemand het voor mogelijk gehouden dat het EK zou worden uitgesteld, maar dit is de enige juiste beslissing", is Leekens duidelijk bij Het Nieuwsblad. "Voor een bondscoach is dit uiteraard vervelend, maar uiteindelijk wil die ook gewoon dat zijn spelers gezond en wel zijn. Sowieso had dat EK voor de internationals zowel op mentaal als fysiek vlak een beetje te veel van het goeie geweest, zeker als eerst de competities nog in allerijl zouden worden afgewerkt."

Welke gevolgen heeft deze verplaatsing op de kansen van de Rode Duivels? De 'gouden generatie' loopt stilaan op haar laatste benen, dus je zou denken dat dit uitstel nadelig is. Leekens is daar echter niet mee akkoord. "Voor de Rode Duivels hoeven we ons geen zorgen te maken", klinkt het optimistisch. "We waren klaar voor het EK, om eventueel te winnen, maar dat kan volgend jaar ook nog."

Individuele voordelen
Leekens somt enkele meevallers op. "Nu krijgt Eden Hazard alvast de kans om honderd procent topfit te zijn, laat ons hopen dat hij een goed seizoen met Real kan doormaken. De defensie die een jaartje ouder zal zijn, is voor mij ook geen probleem. Wie weet leeft Kompany volgend seizoen weer op, in een beter Anderlecht. En Vertonghen zal alvast verlost zijn van zijn vervelende contractsituatie, ook dat is een voordeel", aldus de oud-bondscoach.

Maar hoe zit het met de huidige bondscoach? Zijn contract loopt deze zomer immers af. "Wat Roberto Martinez betreft: hij zou nu in de zomer kunnen vertrekken, maar ik hoop en denk dat hij gewoon zal voortdoen. Het voordeel voor hem is dat er ook nieuwe talentvolle jongeren aan de deur aan het kloppen zijn. Misschien zit er volgend jaar wel een verrassing in de EK-selectie", kijkt Leekens al vooruit.