Voorstel UEFA geaccepteerd: EK verhuist definitief naar zomer 2021

Voorstel UEFA geaccepteerd: EK verhuist definitief naar zomer 2021

17-03-2020 15:21 Laatste update: 15:28
1

Nu écht officieel: de UEFA heeft het EK verschoven naar de zomer van 2021. Aanleiding is het coronavirus. De Noorse voetbalbond bracht nieuws twee uur geleden al naar buiten, maar de Europese voetbalbond moest het besluit nog voorleggen aan alle partijen.

Het voorstel van de UEFA is tijdens een mega-conferencecall geaccepteerd door de nationale voetbalbonden en de Europese clubs. Met het uitstellen van het EK kunnen de nationale competities, die momenteel stilliggen, in de zomer worden afgemaakt, maar dat hangt af van de ontwikkeling van het coronavirus.

Het EK zal van 11 juni tot en met 11 juli 2021 plaatsvinden. Oorspronkelijk stond het toernooi gepland tussen 12 juni en 12 juli 2020. Oranje zou het opnemen tegen Oekraïne, Oostenrijk en een nog nader te bepalen tegenstander. Amsterdam is één van de twaalf speelsteden.

De UEFA heeft verder een werkgroep opgericht om het verdere verloop van het Champions League- en Europa League-seizoen te bepalen. Ook wordt er onderzoek gedaan naar oplossingen om de toernooien uit te spelen.

Spaanse media, waaronder Marca, meldden dat de Champions League-finale van dit seizoen naar 27 juni verhuist en de Europa League-finale drie dagen eerder wordt gespeeld, maar dat lijkt voorbarig. In de Champions League zijn vier van de acht kwartfinalisten bekend, waardoor er nog zes speeldagen afgewerkt moeten worden om tot een winnaar te komen. En om de Europa League te kunnen voltooien, zijn zelfs nog zeven speeldagen vereist.