Nederlandse pers over Dessers: We gunnen het hem, maar het lijkt een uitschieter

Nederlandse pers over Dessers: "We gunnen het hem, maar het lijkt een uitschieter"

Gepubliceerd: woensdag 26 februari 2020 om 17:35wo 26-02-2020 om 17:35

Laatste update: donderdag 27 februari 2020 om 20:28do 27-02-2020 om 20:28

De topschutter in de Eredivisie is een Belg, en luistert naar de naam Cyriel Dessers. Met vijftien doelpunten staat Dessers helemaal bovenaan het vooraanstaande lijstje der beste schutters. Hoe kijken ze in Nederland naar de prestaties van deze atypische voetballer? VoetbalPrimeur.be vroeg het aan de collega’s van over de landsgrens heen.

OH Leuven, Lokeren, NAC, FC Utrecht en uiteindelijk Heracles Almelo, het parcours van Dessers is er eentje met vele tussenstappen. Waar de doelpunten in de Nederlandse tweede klasse nog makkelijk binnenvlogen, had Dessers het een stuk moeilijker met de overgang naar de Eredivisie. Het maakt dat mening Nederlands voetbalwaarnemer zijn huidige statistieken niet had zien aankomen.

"Bij FC Utrecht kon hij het de voorbije twee seizoen niet waarmaken en vele dachten dat hij te licht was voor de Eredivisie", vertelt Hein Nooijens, redacteur voor VoetbalPrimeur.nl. "Heracles is een klein stapje terug ten opzichte van Utrecht, dus ik dacht wel dat dit niveau beter bij hem zou passen. Maar dat hij topschutter lijst zou aanvoeren? Nee dat had niemand verwacht."

Dat het gemoedelijke Heracles uit Almelo beter bij dorpsjongen Dessers past werd dit seizoen duidelijk. Na twee frustrerende seizoen schipperen tussen de Utrechtse bank en basis, vond onze landgenoot bij Heracles het spelplezier terug. "Hij krijgt veel meer vertrouwen dan bij Utrecht, als hij eens een wedstrijd minder speelt mag hij gewoon blijven staan", verduidelijkt Nooijens. "Ook tactisch werkt het beter voor hem, het team is meer op hem afgestemd, net zoals bij NAC."

Ondanks de erg knappe prestaties in de Eredivisie, wordt Dessers in Nederland nog niet aanschouwd als een topspits. "Iedereen gunt hem dit van harte, maar het lijkt er toch op dat dit een uitschieter is voor een degelijke Eredivisie-spits. Ik vraag me toch af of hij in de toekomst het zelfde kan laten zien, zeker als hij beter in de gaten gehouden zal worden."

Dessers mag dan niet beschouwd worden als een regelrechte topspits, buitenlandse interesse is er wel degelijk. "Er zit misschien wel een leuk buitenlands avontuur in voor Dessers, ergens bij een middenmoter in een topcompetitie", vervolgt Nooijens. Afgelopen winter waren bijvoorbeeld SPAL en Celta de Vigo concreet voor de spits. Nooijens ziet Dessers echter ook een stap hogerop in Nederland zetten.

"Een subtopper moet zeker kunnen, ploegen als Vitesse en Heerenveen, lijken me interessant mits hij daar ook vertrouwen krijgt. Hij werd deze week ook getipt als tweede spits bij Ajax, maar wellicht wilt hij meer aan spelen toekomen." Ook een nieuwe kans in België behoort tot de mogelijkheden. "Ploegen als Club Brugge, Anderlecht en Gent lijken me te hoog gegrepen, maar een ploeg die strijdt voor PO1 moet zeker kunnen."

Dessers kwam pas afgelopen zomer over van Utrecht, toch ziet het er naar uit dat hij Heracles na één seizoen alweer verlaat. "Als hij rond de twintig goals eindigt, en ook nog eens interlands voor Nigeria gaat spelen…Tja, dan wordt hij onhoudbaar." Wat maakt de spits eigenlijk zo een gegeerd wild op de transfermarkt? "Hij kan uitstekend de grote ruimtes bespelen, maar ook in het strafshopgebied heeft hij uitstekende voeten. Als hij bij een grotere club terecht komt vraag ik me wel af of hij mentaal sterk genoeg is, dat wordt interessant om te zien", besluit Nooijens.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kan jij de 10 voetballers vinden? TAG ook een maat die dit zeker niet gaat weten!

A post shared by Voetbalprimeur België (@voetbalprimeurbelgie) on

Poll

Is Dessers goed genoeg voor de Belgische top?

(710 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws