Leeftijd van aankopen G5 daalt aanzienlijk: ''We worden een Mickey Mouse-league''

Leeftijd van aankopen G5 daalt aanzienlijk: ''We worden een Mickey Mouse-league''

28-06-2018 09:50
9

De Belgische topclubs kopen steeds jonger in. Dat blijkt uit onderzoek van Het Laatste Nieuws. Sporteconoom Trudo Dejonghe ziet de trend als een slechte ontwikkeling voor de Jupiler Pro League.

Tien jaar geleden was de gemiddelde leeftijd van de G5-aankopen nog bijna 25 jaar. Deze mercato is dat nog slechts 21 jaar en zeven maanden. Patrick De Koster, makelaar van Kevin De Bruyne, heeft hier wel een verklaring voor. ''Als je ziet dat spelers als Anthony Limbombe vandaag al 15 miljoen euro waard zijn, dan zijn we in een andere wereld beland. Dan is het logisch dat de clubs er steeds sneller bij willen zijn. Jonge talenten kunnen ze heel goedkoop vastleggen, maar die brengen gigantisch veel geld op'', zegt De Koster in Het Laatste Nieuws.

Sporteconoom Dejonghe ziet nog een andere belangrijke verklaring. Het is ook fiscaal voordeliger. ''We worden steeds meer een 'doorstroomcompetitie' - een Mickey Mouse-league, zeg maar. Dat komt voornamelijk doordat de fiscale wetgeving in België zo laks is. Jonge spelers zijn voor de clubs véél goedkoper, omdat er bijna geen belastingen betaald moeten worden voor spelers die jonger zijn dan 23 jaar. Naarmate spelers verouderen, worden ze plots veel duurder. En dus moeten ze snel doorverkocht worden'', legt Dejonghe uit.