UEFA-rapport: geen enkele club verdient meer aan zijn fans dan Anderlecht

UEFA-rapport: geen enkele club verdient meer aan zijn fans dan Anderlecht

17-01-2018 21:30
1

De Europese voetbalbond UEFA heeft woensdag zijn jaarlijkse ‘Financiële Bijbel’ gepubliceerd. Dat is een rapport waarin de UEFA een stand van zaken opstelt van het Europese voetbal. Daaruit blijkt dat Anderlecht de Belgische ploeg is die het meeste ‘winst’ haalt uit zijn supporters.

De vorige transferzomer was voor de Belgische competitie erf lucratief. Er werd namelijk 77 miljoen euro gespendeerd, maar uitgaande transfers leverden 133 miljoen euro op. Goed voor een netto-winst van 56 miljoen. Alleen de Portugese competitie (231 miljoen) was winstgevender.

De Belgische ploegen betaalden in 2016 in totaal 227 miljoen euro uit aan hun voetballers. Daarmee staat ons land op de elfde plaats. Engeland (3,1 miljard) staat eerste, Duitsland (1,35 miljard) en Spanje (1,43 miljard) volgen. Ook in Italië en Frankrijk stijgen de lonen boven het miljard uit.

Anderlecht is de Belgische ploeg die het meest verdiende aan zijn supporters. Elke fan die een wedstrijd van paars-wit bijwoont, levert gemiddeld 33,1 euro op. Op Europees vlak staat Anderlecht hier op de 26e plaats. Arsenal (97,8 euro), Chelsea (90,7), Real Madrid (73,8) verdienen gemiddeld het meeste aan een fan.