'De Belgische videoref faalt, lang leve de videoref!'

'De Belgische videoref faalt, lang leve de videoref!'

14-08-2017 07:35
5

In de rubriek 'teruggefloten' bespreekt VoetbalPrimeur.be de opmerkelijkste feiten uit de voetbalwereld. Ditmaal richten we onze pijlen op de Belgische videoscheidsrechter.

Sinds dit seizoen is hij er eindelijk op de Belgische voetbalvelden, de videoref. De man in het busje langs het stadion moest de oplossing worden om falende arbitrage tegen te gaan. Wat blijkt na twee speeldagen plus één wedstrijd? De videoref heeft nog last van kinderziektes. Moeskroen kreeg vorige week een wel heel lichte strafschop. Terwijl Zulte Waregem er vrijdag een overduidelijke niet kreeg.

Zijn de feiten erg? Ja, voor de doelman van Charleroi en alles wat Essevee aanbelangt. Nee, voor u en ik, want wij hebben nog voer voor discussie. En dat maakt het voetbal eigenlijk zo mooi. Of het fair is, dat is weer een andere vraag.

Is het verrassend dat de videoref nog niet werkt? In principe is het immers de ideale tool om commotie weg te werken. Eigenlijk niet. De videoref werd immers in het leven geroepen toen het systeem nog niet volledig op punt stond. Zelfs de KBVB leek nog niet klaar voor het systeem. Het is vreemd dat het vrijdag pas besliste dat alle wedstrijden in Play-Off 1 een extra busmannetje krijgen.

Pure competitievervalsing
Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat clubs dit seizoen in de reguliere competitie amper 6 keer (3 keer thuis + 3 keer uit) te maken krijgen met de videoref, terwijl ze in totaal 30 wedstrijden spelen. Het is pure willekeur; wanneer er hulp is en wanneer niet. Pure competitievervalsing. KV Oostende had op Anderlecht recht op een strafschop, maar geen videoref, dus ook geen mogelijkheid om in te grijpen. Er zijn dan ook nog eens te weinig camera's voorhanden, wat vooral een rol gaat spelen op velden van 'kleinere' ploegen. Wederom willekeur en een bewijs dat het systeem nog niet op punt staat. Profclubs uit 1B krijgen al helemaal geen hulp.

Toen vorige week de videoref werd ingezet duurde het liefst 10 minuten alvorens er een definitieve beslissing kwam. Dat is niet erg, als uiteindelijk de juiste beslissing valt. Wat wel erg is, is dat de ref en de videoref blijkbaar heel moeilijk met elkaar kunnen communiceren. We zijn 2017. Lange-afstandsraketten bedreigen Guam. 50 meter met een oortje overbruggen lukt niet. Een groter scherm dan een tablet langs het veld zetten, ook niet. Wat blijkbaar ook niet lukt, is het publiek, de spelers en de trainers op de hoogte houden van de beslissing. Is het dan echt zo moeilijk om op het scorebord meer info te geven?

Communicatie is sowieso een probleem in Brussel. De scheidsrechters hebben momenteel een eigen twitteraccount. Maar wat is het publiek met verjaardagswensen en sponsorgerelateerde tweets? Niets!

Na Zulte Waregem liet men weten dat één camerastandpunt de busman liet twijfelen. Heeft u die beelden ondertussen gezien? Dergelijke beelden moeten meteen op het twitteraccount van de scheidsrechters verschijnen. Wees open! Ook op de website van de KBVB geen enkele toelichting bij de beslissing. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om u en ik te informeren.

Leg verantwoordelijkheid bij de clubs
Maar wat is nu het grootste probleem van de huidige videoref? De verantwoordelijkheid ligt bij de verkeerde persoon, de man in het bestelwagentje. Nu moet de videoref 90 minuten alle fases beoordelen. Onbegonnen werk.

Laat de clubs zelf beslissen, wanneer de videoref al dan niet moet ingrijpen. Roep challenges in het leven. Bij tennis werkt het. Per match mag de trainer of een andere verantwoordelijke van de club aangeven wanneer de beelden er moeten bijkomen. Geef iedereen twee challenges (mogelijk per helft). Is de challenge juist? Dan blijft hij staan. Bij een foute inschatting ben je hem kwijt. Een ideaal middel tegen schwalbes, tijdsbesparing, boze trainers en commotie achteraf.

Het wordt tijd dat de clubs hun verantwoordelijkheid opnemen en niet alles afschuiven op falende arbitrage. Wij geloven in het systeem, maar voer grote aanpassingen door. De videoref faalt, lang leve de videoref!

Daan Slingers
Hoofdredacteur VoetbalPrimeur.be