Opvallend: uitslag België-Tsjechië zal niet in de geschiedenisboeken komen

Opvallend: uitslag België-Tsjechië zal niet in de geschiedenisboeken komen

04-06-2017 17:00
3

België-Tsjechië, de komende interland van de Rode Duivels, zal volgens de regels geen officiële match zijn. Dat bevestigde Roberto Martinez op de persconferentie.

Bondscoach Roberto Martinez en zijn Tsjechische collega Karel Jarolim hebben afgesproken om een onbeperkt aantal wissels door te mogen voeren tijdens het oefenduel. De wereldvoetbalbond FIFA zal de ontmoetingen daarom niet erkennen als een officieel duel. Hiervoor mogen landen maar maximaal zes wissels gebruiken in een vriendschappelijke interland.

De uitslag en doelpunten zullen dan ook niet in de geschiedenisboeken komen. In de aanloop naar het WK van 2014 gebeurde het een keer per ongeluk. Toenmalige keuzeheer Marc Wilmots wisselde één keer te veel, waardoor een 5-1 overwinning en de hattrick van Romelu Lukaku kwamen te vervallen. Het was extra zuur voor Sammy Bossut, want de doelman van Zulte Waregem zag daarmee zijn enige cap worden geschrapt. 

Martinez bevestigde aan Het Laatste Nieuws dat hij zoveel mogelijk spelers in actie wil laten komen. ''Het eerste wat je verliest als het seizoen ten einde is, is de concentratie. Het is gemakkelijk om te begrijpen wat je wil doen, maar de reactie is heel verschillend. De essentie tegen Tsjechië is om iedereen terug in die wedstrijdmodus te krijgen. Sommige spelers speelden hun laatste match al achttien dagen geleden, anderen afgelopen maandag'', luidde zijn uitleg.