Nieuwe scheidsrechters krijgen opleiding ... op de middelbare school!

Nieuwe scheidsrechters krijgen opleiding ... op de middelbare school!

21-02-2017 19:00

Elke speeldag is het een onderwerp van discussie: de beslissingen van de verschillende refs op de Belgische velden. De Hasselt Topsportschool biedt misschien de oplossing.

Die Topsportschool begint namelijk met een opleiding tot ref: zo'n schoolopleiding bestaat nog niet in Vlaanderen. "Samen met de Limburgse afdelingen van de voetbal-, volley-, basket-, handbal- en tennisfederaties gaan we leerlingen tot scheidsrechter opleiden. Scholieren die kiezen voor een van de dertien andere sporten, bijvoorbeeld golf, rugby of dans, kunnen ervoor kiezen om opgeleid te worden tot scheidsrechter in een van de vijf grote sporttakken", aldus directeurs Laurence Veys en Peter Vliegen in Het Belang Van Limburg.

De school hoopt op deze manier om het nijpende tekort aan refs op te lossen. "Iedereen die vanaf september instroomt, of dat nu in de eerste, tweede of derde graad is, kan de opleiding volgen. Zo doorlopen ze dezelfde scholing als die de bonden geregeld zelf organiseren. Na afloop zijn de scholieren dan ook gemachtigd om wedstrijden te leiden. Hun officiële scheidsrechterskaart krijgen ze wel pas als ze een bepaald aantal wedstrijden hebben gefloten. We gaan hen aanmoedigen en waar nodig, met hulp van de federaties, begeleiden om dit te blijven doen."

Kris Bellon, ooit nog scheidsrechter in de Eerste Klasse, heeft zich achter dit project geschaard. "Deze opleiding is nooit eerder op secundair schoolniveau georganiseerd, en dus absoluut toe te juichen. Hopelijk volgen de andere topsportscholen in Vlaanderen ook."

Geen kennis van spelregels
De opleiding heeft ook nog een andere functie. Als ref leren de studenten sneller de regels van hun sport. Binnen de verschillende sporten wordt er aandacht besteed aan speltechnische en praktische vaardigheden. Toch ervaren wij tijdens de wedstrijden op school een eerder minimale kennis van de spelregels bij de scholieren. Toch merkwaardig voor leerlingen van een topsportschool."

"We besteden nu in Vlaanderen eigenlijk te weinig aandacht aan de spelregels, en dat geldt zowel voor onze school als voor sportclubs zelf. De grootste groep van spelers, in onze school maar ook daarbuiten, geeft zelf aan over onvoldoende parate kennis van de spelregels te beschikken."