De zomerse koopjes van Anderlecht: Pools goud en weifelende recordtransfer

De zomerse koopjes van Anderlecht: Pools goud en weifelende recordtransfer

17-12-2016 11:00
1

Na nog geen twintig speeldagen in de Jupiler Pro League staat de wintermercato alweer voor de deur. Een maand lang krijgen onze ploegen de tijd om eventuele fouten van het zomerse werk goed te maken. VoetbalPrimeur.be beoordeelt de aankopen van de Belgische topclubs in de vorige transferperiode. Vandaag: RSC Anderlecht.

Een bouwwerf, niets minder was het deze zomer bij Anderlecht. Herman Van Holsbeeck koos ervoor om met een volledig nieuw gezicht én een nieuwe hoofdcoach de jacht op eremetaal in te zetten. Daar trokken de Brusselaars gretig de portefeuille voor open: in totaal werd ruim twintig miljoen euro geïnvesteerd in aanwinsten.

De hoofdbrok van dat bedrag werd uitgegeven aan Nicolae Stanciu. De Roemeense EK-ganger kwam voor minstens 7,8 miljoen euro over van Steaua Boekarest, wat hem de duurste Belgische transfer aller tijden maakte. Die investering heeft zich voorlopig nog niet uitbetaald. Stanciu schitterde te weinig, mede omdat hij zich moet aanpassen aan het hogere ritme in ons voetbal, al loopt het de laatste weken wat beter.

Teogol
Een echte voltreffer kan de komst van Stanciu dus (nog) niet genoemd worden. Gelukkig wordt dat dompertje ruimschoots gecompenseerd door Lukasz Teodorczyk. De Pool, huurling van Dynamo Kiev, blijkt een doelpuntenmachine zonder weerga te zijn. Premier League-clubs staan al in de rij te drummen voor een onderhoud met Van Holsbeeck. Plots lijkt die aankoopoptie van vijf miljoen een lachertje...

Naast Teodorczyk kan Anderlecht zich nog wel in de handen wrijven over de meerwaarde van bepaalde zomeraanwinsten. Zo doen Sofiane Hanni, die als een raket aan zijn Brusselse periode begon, en Alexandru Chipciu, nuttig vanwege zijn diepgang op de rechterflank, het meer dan behoorlijk. Hanni schopte het zelfs tot kapitein, maar ligt sinds kort in conflict met Weiler.

In het slot van de mercato hoopte Van Holsbeeck met Hamdi Harbaoui en verloren zoon Massimo Bruno nog twee kleppers met een reputatie in de Jupiler Pro League binnengehengeld te hebben. De Tunesiër zit echter allerminst op één lijn met Weiler en vertoeft momenteel in de B-kern. Bruno maakt wel geregeld minuten, al lijkt hij het flitsende vanuit zijn eerste paars-witte periode wat kwijt.

De keerzijde van de medaille
Anderlecht heeft de eer om dé vreemdste transfer uit dit seizoen op haar conto geschreven te hebben. Vroeg in de zomer weekte het Sebastian De Maio los bij Genoa FC. De Italiaanse Fransman moest, gezien zijn enorme ervaring in de Serie A, leiding gaan geven aan de Brusselse achterhoede. Na enkele zwakke optredens en –opnieuw- heibel met Weiler trok de mandekker in augustus echter al de deur achter zich dicht in het Astridpark. Bij Fiorentina vergaat het hem overigens niet beter.

Elke club heeft daarnaast natuurlijk transfers waar je het warm noch koud van krijgt. Bij de recordkampioen is dat niet anders. Jongens als Uros Spajic, Diego Capel en Dennis Appiah zakten niet door het ijs, maar brachten ook nog geen directe meerwaarde. Spajic moest vaak spelen op een positie die de zijne niet is, Capel voetbalt te stereotiep en Appiah liep een stevige blessure op.

Conclusie
Misschien wel de beste aankoop in jaren met Teo, een stevige investering die nog moet renderen met Stanciu en dan nog enkele spelers die zeker en vast het niveau hebben om bij Anderlecht te voetballen. Voorlopig zijn de puzzelstukjes nog niet volledig in mekaar gevallen, maar eigenlijk heeft paars-wit – op de episode met De Maio na – weinig te klagen.