De staart des Duivels: moet Tedesco kans geven aan Svilar met oog op EK?

De staart des Duivels: moet Tedesco kans geven aan Svilar met oog op EK?

13 maart - 13:00 Laatste update: 23 maart - 15:57
35

Geen Belgische doelman gaat dezer dagen vaker over de tongen dan Mile Svilar. De geboren Antwerpenaar krijgt na lang wachten zijn kans bij AS Roma en grijpt die voorlopig met beide handen. Gezien zijn Belgische paspoort én de impasse rond Thibaut Courtois wordt DomenicoTedesco hier en daar aangespoord om Svilar eens een kans te geven. In ‘De staart des Duivels’ weegt VoetbalPrimeur.be zulke dilemma’s met het oog op het EK graag af.

Met statistieken kan je alles aantonen. Onder dat motto openen we de debatten aan de hand van een opvallend cijfer: dit seizoen heeft Svilar zijn aantal basisplaatsen op het hoogste niveau verdubbeld, van 12 naar (nu) 26 stuks. Dat de doelman daar tot z’n 24e op moeten wachten heeft, zorgt voor een bijkomende waas van mysterie. Waarom heeft het zo lang geduurd totdat het geprezen toptalent eindelijk tot volle wasdom is gekomen? Al is zelfs die uitdrukking nog enigszins voorbarig. Onder Daniele De Rossi stond Svilar nu acht keer onder de Romeinse dwarsligger, verspreid over de Serie A en de Europa League. Het blijft dus met twee woorden spreken.

Die luxe van de twee woorden heeft Tedesco stilaan niet meer. Euro 2024 nadert namelijk met rasse schreden. Binnen anderhalve week breekt de laatste interlandperiode al aan in aanloop naar het eindtoernooi in Duitsland, de allerlaatste kans om de poppetjes te verschuiven en eventueel een ander poppetje uit de kast te toveren. Jazeker, ook in juni staan nog twee oefenduels ingepland om de EK-benen in te smeren, maar daar is voor enige spielerei geen tijd meer over. Last minute opportuniteiten moeten de bondscoach tegen Ierland en Engeland zien te overtuigen. Als Svilar wil betoveren, zal hij donderdag in eerste instantie een oproepingsbrief in de bus moeten krijgen.

Of de postbode straks ten huize Svilar passeert? Lastig te voorspellen. Door zijn Servische verleden (op een blauwe maandag betwistte de zoon van Ratko één oefeninterland voor het land van zijn vaderlijke roots) valt zijn loyaliteit moeilijk te peilen. Ook in de Balkan is zijn recente doorbraak ter ore gekomen. De Servische voetbalbond riep Svilar prompt op voor de komende oefenduels, maar als we de lokale pers mogen geloven, heeft de hoofdrolspeler hen nul op het rekest gegeven. Als Tedesco donderdag op zijn persconferentie zijn naam laat vallen, weten we meteen waarom …

Gevoel versus talent
De kwestie-Svilar lijkt voetbalminnend België wat te verdelen. Dat valt te begrijpen. Spelers die in eerste instantie een ander vaderlandsgevoel laten spreken, vallen wel vaker zwaar op de maag. Ook zijn vroegtijdige vertrek bij RSC Anderlecht, tot groot afgrijzen van zijn opleidingsclub, heeft zijn imago bij de publieke opinie geen deugd gedaan. Plat opportunisme, zouden criticasters opwerpen. Er hangt dan ook een zweem van wantrouwen rond de figuur van Svilar. Mocht hij alsnog voor een Duivels pad kiezen, zou een openlijke liefdesverklaring geen verkeerd initiatief zijn.

Het beste charme-offensief lanceer je als voetballer echter tussen de witte krijtlijnen. Welke omvang zijn patriottisme ook aanneemt, met puike prestaties valt elke supporter te overhalen. De afgelopen weken bij AS Roma wijzen in dat opzicht in de juiste richting. Eindelijk vult Svilar alle troeven in die hem al jarenlang zijn toegeschreven: katachtige reflexen, hoog durven uitkomen, koel in de kop en een taaie klant om te vloeren vanop elf meter. Daar word je nog niet noodzakelijk de volgende Courtois mee, maar op het Europese toneel kan je er toch ver mee geraken. Wees maar zeker dat Tedesco hem de laatste tijd nadrukkelijk in de gaten heeft gehouden.

Eens kennismaken
Zelfs bij afwezigheid van Courtois is de concurrentie in België niet mals, al ligt er met het EK in het achterhoofd ontegensprekelijk een buitenkans. Als we afgaan op 2023, is Koen Casteels de uitverkorene om de veelbesproken Limburger deze zomer naar de vergetelheid te keepen. Verschillende factoren pleiten in zijn voordeel. Het voorbije decennium behoorde hij tot het kruin van de doelmannen uit de Bundesliga, op z’n 31e is de ervaring aanwezig en bovendien kent de bondscoach het Duitse voetbal als zijn broekzak. Ook bij zijn acht vorige optredens voor de Rode Duivels stelde Casteels nooit teleur, wel integendeel. Stuk voor stuk adelbrieven waar een opkomende wolf als Svilar niet aan kan tippen. Overigens niet vergeten dat ons land met Thomas Kaminski en Matz Sels twee Premier-League-sluitstukken telt én ook ene Maarten Vandevoordt als kind in een vat vol keeperstalent tuimelde. Er is met andere woorden al voldoende leven na Courtois.

Niettemin … eens proeven kan nooit kwaad, toch? Het grootste pluspunt voor een bondscoach is dat hij kan teren op datgene wat zo lastig te vatten is: hoogvorm. Svilar verkeert ontegensprekelijk in blakende conditie. Terwijl Tedesco bij Casteels en co al weet welk vlees hij in de kuip heeft, is dat met de Servische Belg nog niet het geval. Eens uitproberen tegen Ierland of Engeland zou een waardevolle eerste indruk kunnen geven. Bovendien zou Tedesco meteen twee vliegen in één klap slaan: België heeft er een optie bij voor het EK, maar bindt Svilar mogelijk ook op langere termijn aan ons land. Want onbekend maakt onbemind, toch?

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.