Vijf lessen uit speeldag 29: paars-witte sluipmoordenaar, KV Mechelen vs. Cercle

Vijf lessen uit speeldag 29: paars-witte sluipmoordenaar, KV Mechelen vs. Cercle

11 maart - 14:30 Laatste update: 12 maart - 07:30

Het weekend is pas voorbij en het is nu al nagelbijtend uitkijken naar het volgende. Dan valt namelijk het doek over de reguliere fase van de Jupiler Pro League. Op de voorlaatste speeldag vonden enkele verschuivingen plaats, maar onzekerheid en spanning blijven de sleutelwoorden. VoetbalPrimeur.be neemt nog vijf lessen mee richting de (voorlopige) apotheose.

Paars-witte sluipmoordenaar
Zonder zelf overdonderend voor de dag te komen stond RSC Anderlecht in de stadsderby met RWDM na een half uur al 0-3 voor. Boeken dicht. Toegegeven, de recordkampioen kreeg een helpende hand aangereikt van een amechtig spartelende thuisdefensie. De manier waarop paars-wit die geschenken vakkundig uitpakte, doet echter vermoeden dat er wel degelijk een titelstrijd op til is. Na de halve misstap van de koploper is Anderlecht als een sluipmoordenaar genaderd tot op zes schamele punten.

Snakken naar rust
Rust is relatief in voetballand, maar wat kijkt Union Saint-Gilloise uit naar het weekend voor Pasen! Alexander Blessin gaf het ook toe na de povere 1-1 tegen KAA Gent: vanwege het uitermate drukke programma sinds midden januari is het vet even van de soep. Daar was de 0-3-oplawaai tegen Fenerbahçe al een eerste symptoom van. Intussen zal Blessin het als een voordeel zien dat het Europese verhaal straks geschreven is. De batterijen weer opladen om de Play-Offs met hun ware gelaat aan te vatten, zo blijven Les Unionistes de titelkandidaat bij uitstek.

Eretitel ‘Revelatie van het seizoen’ staat op het spel
Plots ligt niet langer Cercle Brugge, maar KV Mechelen in pole positie om één of meerder topclub(s) een hak te zetten. “Niemand krijgt ons nog uit de Champions’ Play-Off”, schreeuwde Miron Muslic enkele weken terug nog van de daken. Onfortuinlijk genoeg was hij Lothar D’Hondt even uit het oog verloren. Dat de uitsluiting van Boris Popovic overeind bleef, valt inderdaad dubieus te noemen, maar feit is ook dat Cercle Brugge haar tomeloze energie al even kwijt lijkt. Wat een contrast met het oprukkende KV Mechelen. Tegen KVC Westerlo vertoonde het geen enkel spoor van plankenkoorts. De opdracht is zo klaar als een klontje: volgende week winnen in Leuven en de eerste deelname bij de grote jongens is een feit! En wie weet, krijgt Malinwa daar gezelschap van die andere revelatie van het seizoen.

Niet te lang over Tob(b)e(n)
Zelfs de allergrootsten stuiten soms wel eens op een onvervalste off-day. Waarover zou Tobe Leysen zich dan in godsnaam moeten schamen? Zijn zwakke prestatie op Jan Breydel was wel opvallend, want sinds hij het Leuvense doel bewaakt, heeft de jonge Limburger al een resem bepalende reddingen uit zijn mouw geschud. Zondagmiddag ging hij eigenlijk bij alle drie de Brugse tegentreffers de mist in, al dan niet op flagrante wijze. Een behoorlijk flets Club kan misschien een bedankkaartje sturen. Maar kop op, dat hoort nu eenmaal bij het groeiproces van een beloftevolle doelman. Als Leysen uit het goede hout gesneden is, zijn de Mechelse aanvallers alvast gewaarschuwd op de slotspeeldag.

Spanning in élke partij, wat de Pro League ook beweert
Nog vier clubs in de strijd voor twee tickets: de plaatsjes in de Champions’ Play-Off blijven bijzonder duur. Pas op de 30e van 30 speeldagen zal de waarheid haar gelaat tonen. Ook onderaan is de spanning om te snijden. OH Leuven kan de Degradatie Play-Off nog ontlopen, mits een overwinning. In dat geval zou het KVC Westerlo of Sporting Charleroi alsnog de dieperik in kunnen trekken. Het belooft dus een sensationele slotspeeldag te worden, die de Pro League zo breed mogelijk uitsmeert op televisie. In totaal zijn vier wedstrijden last minute verschoven. De échte fan, namelijk diegene die het stadion bezoekt, blijft daardoor in de kou staan, want velen zullen er niet in slagen om hun planning even eenvoudig om te gooien als de Pro League dat verlangt. De redenering? In die vier wedstrijden staat niets meer op het spel. Maak dat maar eens wijs aan die ruim 16.000 mensen op de Bosuil bijvoorbeeld, waar gedeelde nummer drie Royal Antwerp FC zondag leider Union om 16u ontvangt in plaats van om 18u30. Niet meer dan een overbodig partijtje, oordeelt de Pro League …