PSV voorkomt dat Feyenoord dichterbij komt: vermakelijke topper blijft onbeslist

3 maart - 17:12

PSV en Feyenoord hebben elkaar in een uiterst vermakelijke topper in evenwicht gehouden. PSV was in de eerste helft veel sterker, maar in het tweede bedrijf leek Feyenoord even op weg naar een overwinning. Uiteindelijk werd het 2-2. Bij PSV begon Johan Bakayoko in de basis, in de 85e minuut werd de Rode Duivel vervangen voor Isaac Babadi.

Hoofdtrainers Peter Bosz en Arne Slot verrasten allebei met hun opstelling voor de topper: bij PSV mochten André Ramalho en Mauro Júnior starten, mede door een blessure van Joey Veerman. Slot koos voor Antoni Milambo als linksbuiten. De trainer van Feyenoord zag dat de bal al razendsnel in het netje lag: na nog geen vier minuten spelen promoveerde Malik Tillman de eerste kans van de wedstrijd tot een goal. De Amerikaan speelde Dávid Hancko op bekeken wijze door de benen, waarna hij het helemaal zelf afmaakte: 1-0.

De goal deed PSV duidelijk goed, want de Eindhovenaren waren sterker dan Feyenoord in de minuten die volgden. Toch kregen de bezoekers na achttien minuten spelen een enorme kans: Santiago Gimenez ging helemaal alleen op PSV-goalie Walter Benítez af, maar dat leverde geen goal op. Vier minuten later was het wél raak voor Feyenoord. Olivier Boscagli ging fors de fout in, door de bal cadeau te geven aan Yankuba Minteh. De Gambiaan bleef vervolgens rustig, waardoor hij de 1-1 maakte.

In het restant van de eerste helft waren alle grote kansen voor PSV. Zo raakte de thuisploeg twee keer de paal in slechts een paar seconden tijd, terwijl Hirving Lozano ook gevaarlijk opdook bij het doel van Feyenoord. De Rotterdammers wisten uiteindelijk stand te houden, waardoor beide ploegen met een 1-1 stand aan de thee gingen. Na het begin van de tweede helft veranderde het spelbeeld plotseling. Feyenoord kwam scherp uit de kleedkamer, terwijl het bij PSV een stuk minder goed liep dan voor rust.

Benítez had eerst nog antwoorden op pogingen van Gimenez, Lustharel Geertruida en Thomas Beelen. Na een uur spelen kwam Feyenoord toch op voorsprong: na een uitstekende actie van Geertruida kon Gimenez in alle vrijheid scoren. Zo maakte de Feyenoord-spits de 1-2 en moest PSV weer aan de bak. De Eredivisie-koploper kwam tien minuten later alweer langszij, ondanks dat Feyenoord dominant bleef: Guus Til kwam tot scoren na een slim balletje van Luuk de Jong.

Na de 2-2 waren er nog twintig minuten te spelen. Logischerwijs ging Feyenoord nadrukkelijker op zoek naar de winnende treffer dan PSV, gezien het grote verschil op de ranglijst. In de slotfase leek de tank bij beide ploegen echter leeg, waardoor de slotfase minder spektakel opleverde. Zo eindigde het treffen tussen de nummer één en twee van de Eredivisie in een 2-2 gelijkspel.

Daar zal vooral PSV tevreden mee zijn. De ploeg van Bosz behoudt zijn ongeslagen status, net als de voorsprong van tien punten op nummer twee Feyenoord. Met nog tien wedstrijden te gaan kan PSV het landskampioenschap daardoor ruiken. Feyenoord lijkt zich te moeten focussen op het veiligstellen van plek twee, die recht geeft op deelname aan de Champions League. Het verschil met nummer drie FC Twente is nu zes punten.