De 5 van 1B: Talenten van Club NXT en RSCA Futures tonen wat ze in hun mars hebben

25 februari - 22:45 Laatste update: 26 februari - 16:15

Speeldag 23 van de Challenger Pro League zit er alweer op en we durven te stellen dat de topploegen uit 1B het hebben laten afweten. Beerschot raakte niet voorbij degradatiekandidaat RFC Seraing. Zulte Waregem liet zich verrassen door een enthousiast Francs Borains. Enkel Patro Eisden was op de afspraak tegen een onmondig Lierse. Daarnaast werd het dan weer wel het weekend van de belofteploegen in 1B. Het FCV Dender van coach Timmy Simons moest z'n meerdere erkennen in de RSCA Futures. Ook de jonkies van Club NXT pakten uit met een klinkende 1-4 overwinning tegen KV Oostende. Jong Genk en Lommel SK deelden de punten in een Limburgse derby. Dit waren dé vijf uitblinkers van afgelopen weekend in onze tweede klasse.

Lenn De Smet- Club NXT
Na een één op twaalf was het alweer even geleden dat Club NXT de volle buit kon pakken. Toch slaagden de jongelingen van Club Brugge erin om KV Oostende een nederlaag aan te smeren. Uitblinker Lenn De Smet speelde een cruciale rol in de overwinning van Blauw-Zwart. Nog voor rust pakte Massimo Decoene een rode kaart bij de kustploeg, waar Club na rust ten volle van zou profiteren. In minuut 52 vond De Smet ploegmakker Joaquin Seys na een knappe actie én voorzet, al streelde de bal nog even een been van KVO-verdediger Zecharia Medley. Seys trapte knap de 1-0 binnen. Enkele minuten later zou diezelfde Seys de bal veroveren, waarna De Smet op zijn beurt verwoestend uithaalde richting het doel van KVO-doelman Liam Bossin, 0-2. De Smet mocht bijna het doelpunt van de avond achter zijn naam schrijven, ware het niet dat - de uit blessure teruggekeerde - Alessandro Albanese een wel érg fraaie eerredder voor KVO achter zijn naam zette. Club zag Amine Et Taïbi en Shion Homma nog scoren en won zo uiteindelijk wel meer dan verdiend met 1-4 aan zee. Voor uitblinker De Smet was het doelpunt nummer vijf van dit seizoen. Hij blijft echter wel steken op twee assists, nadat deze niet achter zijn naam kwam bij de openingstreffer.

Bafodé Dansoko - Patro Eisden Maasmechelen
De 28-jarige Dansoko is geen onbekende in deze lijst, want slechts enkele speeldagen geleden behoorde hij al eens tot 'De 5 van 1B'. Ook afgelopen weekend tegen Lierse was Dansoko opnieuw ontketend, door zowel het openinsdoelpunt als de 2-0 voor zijn rekening te nemen. Zijn eerste van de avond was een erg fraai afstandsschot waarmee hij Lierse-doelman Jens Teunckens verschalkte. Na rust zou de Guineeër de voorzet van Leslie Bamona Lubelu knap binnenkoppen. Uiteindelijk werd het nog 3-0 via Yacine Bentayeb, maar Dansoko kroonde zich met zijn brace opnieuw tot man van de match bij Patro. De ploeg van T1 Stijn Stijnen doet zo - mede dankzij de sterke prestatie van de spits - een uitstekende zaak in het klassement. Na 23 speeldagen staat Patro op een knappe vierde plek in de Challenger Pro League, met 40 punten. Dansoko, die afgelopen zomer transfervrij overkwam van KMSK Deinze, zit ondertussen aan zes doelpunten en vier assists dit seizoen.

Mohamed Bouchouari - RSCA Futures
De 23-jarige Bouchouari is geen onbekende naam meer bij RSC Anderlecht. Op 25 januari mocht de rechtsachter starten in de basis van Brian Riemer tegen Union Saint-Gilloise. Nadien zat hij nog drie weken in de selectie van de A-kern, maar de laatste twee weken mocht hij opnieuw zijn opwachting maken bij de RSCA Futures. Daar deed hij het opnieuw voortreffelijk tegen promotiekandidaat FCV Dender. De rechtervleugelspeler toonde meermaals zijn technisch vernuft en uitstekend spelinzicht. In minuut 82 zou hij zijn sterke wedstrijd beloond zien met een fraaie assist voor de winning goal van Luca Monticelli. Bouchouari was erg alert met een knappe steal en een afgemeten pass nadien. Voor de Belg met Marokkaanse roots is het nog maar zijn tweede assist in de Challenger Pro League, maar hij is een absolute sterkhouder bij de jongelingen van Paars-Wit. Het is maar de vraag of RSC Anderlecht het 23-jarig talent nog lang tevreden kan houden met een plek in 1B.

Jordan Attah Kadiri - Francs Borains
Jordan Kadiri mocht dit seizoen al twee keer een brace achter zijn naam schrijven, maar besloot tegen Zulte Waregem om zijn kunstje nog een derde keer voor te doen. Francs Borains kwam kort na rust op achterstand tegen de promotiekandidaat en leek even af te stevenen op een nederlaag. Dat was echter buiten Kadiri gerekend. De Nigeriaan was bij momenten een ware gesel voor de Waregemse verdediging. Kadiri ramde op het uur de gelijkmaker tegen de netten vanop de rand van de zestien. Een zeer mooie knal die vervolgens uitbundig gevierd werd. Twintig minuten later was het opnieuw raak voor de spits toen hij de winning goal kon binnenkoppen. Kadiri gidste - niet voor het eerst - zijn team naar een knappe 2-1 overwinning en was zo opnieuw de absolute uitblinker bij Francs Borains. De 23-jarige Nigeriaan is de laatste vier wedstrijden goed voor vijf doelpunten. In totaal heeft hij er acht op zijn teller staan dit seizoen.

Sheldon Bateau - SK Beveren
SK Beveren moest na een ongelukkige nederlaag tegen FCV Dender - via owngoal van Everton Luiz - vol aan de bak tegen KMSK Deinze als het nog aanspraak wilde maken op rechtstreekse promotie. Het zag er aanvankelijk goed uit voor de Leeuwen toen Taofeek Ismaheel de 1-0 binnenkrulde na rust, maar niks bleek minder waar. Deinze rechtte de rug eerst via Van Landschoot, die vorige week nog tot deze lijst behoorde. Al moet misschien wel gezegd worden dat de vleugelspeler kort voordien ontsnapte aan een rode kaart, na een felle overtreding op doelman Beau Reus. Vervolgens zag ook Teo Quintero zijn sterke wedstrijd voor Deinze beloond worden met een doelpunt. Beveren leek helemaal uitgeteld te zijn na de 1-2, maar de 33-jarige Sheldon Bateau was de redder van dienst. In het absolute slot mocht Bryan Goncalves een vrije trap voor doel krullen. De ingevallen Jenthe Mertens kon de bal vervolgens voor doel leggen, waarna Bateau zich tot absolute held zou kronen door de gelijkmaker te scoren. De kapitein sleepte zo een verdienstelijk punt uit de brand voor Geel-Blauw en kroonde zich tot matchwinnaar. Voor de international van Trinidad en Tobago was het al zijn derde doelpunt dit seizoen. Bateau is net als vorig seizoen opnieuw een rots in de branding in de Beverse verdediging.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.