Smets is meest zuivere passer uit JPL, veel Kanaries in de bovenste regionen

Smets is meest zuivere passer uit JPL, veel Kanaries in de bovenste regionen

16 februari - 16:34 Laatste update: 16:44
2

Hoewel het al lang niet meer heilig is, blijft balbezit een belangrijke graadmeter in het voetbal. In de Jupiler Pro League is dat niet anders. Topploegen als RSC Anderlecht, Club Brugge en Royal Antwerp FC komen - niet verrassend - het vaakst aan de bal, net als ... Sint-Truiden. Daar mag Matte Smets zich zelfs de JPL-koning van de passing noemen.

Eleven Sports eens een blik op het aantal passes per speler in de huidige Jupiler Pro League. Helemaal bovenaan de lijst prijkt Smets, het twintigjarige jeugdproduct van STVV. Geen speler uit onze competitie deelde vaker een pass uit. Met 1704 stuks houdt Smets dichtste belagers Toby Alderweireld (Royal Antwerp FC) en Bruno Godeau, zijn ploeggenoot achter zich. Met Rein Van Helden en Mathias Delorge staan er overigens nog twee Kanaries in de top-tien. Trainer Thorsten Fink houdt dus duidelijk van balbezit. 

Smets gaf niet alleen de meeste passes, maar is ook nog eens het zuiverst. Wanneer de jongeling de bal inspeelt, komt die in liefst 92 procent van de gevallen aan. Enkel Jorne Spileers (Club Brugge) komt aan hetzelfde percentage. Niet toevallig wordt de top-tien gedomineerd door centrale verdedigers. Pas op plaatsen acht en tien vinden we de eerste middenvelders, met Delorge en Adem Zorgane. Die laatste deelt dus vaker een pass uit dan de verdedigers bij Sporting Charleroi.

De jonge Smets beleeft zijn seizoen van de doorbraak bij STVV. In de wintermercato wilde KAA Gent hem nog wegplukken op Stayen. Beide clubs geraakten het eens over de voorwaarden, maar uiteindelijk besloot de mandekker toch in Haspengouwen te blijven.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.