Balans uitgaande JPL-transfers: Gent cashte flink, Club Brugge ei zo na

Balans uitgaande JPL-transfers: Gent cashte flink, Club Brugge ei zo na

3 februari - 12:00 Laatste update: 6 februari - 15:30

BAM! De deur van de wintermarcato van het seizoen 2023-2024 is definitief dicht. De voorbije maand lieten de Jupiler Pro League-clubs samen 55 spelers gaan, al dan niet naar het buitenland. Daar zaten enkele erg lucratieve vogels bij. VoetbalPrimeur.be maakt de balans op.

Noot: alle bedragen zijn gebaseerd op basis van Transfermarkt. Daarbij vermelden we nog dat huurdeals ook kosten hebben, maar deze vaak worden aanzien als 0 euro op de gespecialiseerde website. Enkele clubs uit 1A hebben ook een beloftenploeg die spelers konden laten vertrekken. Deze bedragen worden hier niet meegerekend.

Naar de koning van de wintermercato 2024 is het niet lang zoeken. KAA Gent topt niet alleen het inkomende transferklassement, maar ook het uitgaande. Om de boekhouding weer groen te laten kleuren, besloten Sam Baro, Ivan De Witte en Michel Louwagie om haar goudhaantjes verkoopbaar te stellen. Olympique Lyon profiteerde daar maar wat graag van. Malick Fofana en Gift Emmanuel Orban trokken naar de stad aan de Rhône, in ruil voor een zak geld van om en bij de 30 miljoen euro. Daar blijft het niet bij. Giorgi Chakvetadze leverde ook nog een aardig zakcentje op (2,5 miljoen voor zijn definitieve transfer naar Watford City) en straks pakt ook Hugo Cuypers zijn valiezen. Als de geruchten kloppen, klokt Gent af op net geen 45 miljoen vers kapitaal.

Een monstersom naar Belgische normen, en toch stak Club Brugge haar rivaal bijna naar de kroon. Alles leek namelijk in kannen en kruiken om van Antonio Nusa de duurste vertrekker ooit te maken in de Jupiler Pro League. Met Brentford FC werd een overeenstemming gevonden voor 37 miljoen euro. Niets dan blije gezichten, totdat de medische proeven roet in het eten strooiden. Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. Voorlopig blijft het bij de zeven miljoen die Internazionale op tafel legde voor Tajon Buchanan.

Twee andere clubs zagen hun rekening eveneens vet gespekt. Arthur Vermeeren rondde dé Belgische transfer van deze winter af. Vooraf hoopte Royal Antwerp FC waarschijnlijk op meer dan de huidige achttien miljoen plus bonussen, maar uiteindelijk is het transferrecord wel ruimschoots aan diggelen geslagen. Naar goede gewoonte boerde ook KRC Genk goed, dankzij vleugelverdedigers Gerardo Arteaga en Daniel Muñoz.

De andere ploegen uit de JPL moesten het stellen met kruimels of simpelweg niets. Bij sommigen was dat de bedoeling (RSC Anderlecht of Cercle Brugge bijvoorbeeld), anderen kunnen het geld best gebruiken. Neem nu Standard Luik, dat enkel een habbekrats verdiende aan Romain Mundle. Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat het Belgische profvoetbal in haar totaliteit zo'n 200 miljoen euro verlies heeft gedraaid. Enkele clubs hebben die rode cijfers (deels) kunnen opblinken in januari.

Overzicht van de transferopbrengsten uit de afgelopen wintermercato:

01. KAA Gent – 31,5 miljoen euro
02. Royal Antwerp FC – 18 miljoen euro
03. KRC Genk – 12,5 miljoen euro
04. Club Brugge – 7 miljoen euro
05. Charleroi – 3,75 miljoen euro
06. Cercle Brugge – 2,5 miljoen euro
07. STVV – 2 miljoen euro
08. Standard – 1,8 miljoen euro
09. KV Mechelen – 900.000 euro
10. RWDM – 200.000 euro
11. Union – 0 euro
... KVC Westerlo – 0 euro
... Oud-Heverlee Leuven – 0 euro
... RSC Anderlecht – 0 euro
KV Kortrijk – 0 euro
… KAS Eupen – 0 euro

Bron: Transfermarkt.be