Courtois kan in CL-finale (alweer) stukje Belgische voetbalgeschiedenis schrijven

Courtois kan in CL-finale (alweer) stukje Belgische voetbalgeschiedenis schrijven

10 mei - 09:31
1

Real Madrid heeft het nog maar eens geflikt. Voor de zesde keer in de laatste elf edities staat De Koninklijke in de finale van de Champions League, na een laattijdige ommezwaai tegen Bayern München (2-1). Thibaut Courtois juichte voluit mee, aangezien hij naar alle waarschijnlijkheid het Madrileense doel zal verdedigen op Wembley. Daar kan hij opnieuw Belgische voetbalgeschiedenis schrijven.

Twee jaar terug was Courtois nog de grote held van de laatste triomftocht van Real Madrid. In de eindstrijd tegen Liverpool FC kreeg onze landgenoot toen kans op kans om de oren, maar telkens had hij een verbluffend antwoord klaar. Als hij die prestatie herhaalt tegen Borussia Dortmund, ziet het er bijzonder rooskleurig uit voor Real. Mochten Courtois en co aan het langste eind trekken, dan wordt hij de allereerste Rode Duivel die de Champions League twee keer weet te winnen. Tot nu toe mochten acht Belgen de beker met de grote oren in de lucht steken:

Eric Gerets (toen nog Europacup 1, 1988, PSV), Daniel Van Buyten (2013, Bayern München), Thomas Vermaelen (2015, FC Barcelona), Divock Origi (2019, Liverpool), Simon Mignolet (2019, Liverpool), Thibaut Courtois en Eden Hazard (2022, Real Madrid), Kevin De Bruyne (2023, Manchester City).

Courtois kan in Londen op herhaling. Voor de Limburger zou het een fantastisch sluitstuk zijn op een waar annus horribilis, getekend door twee zware knieblessures. Vorige zaterdag tegen FC Cádiz mocht hij zijn rentree al vieren. Voor de terugwedstrijd met Bayern opteerde Carlo Ancelotti nog voor Andriy Lunin in doel, die het overigens uitstekend deed als vervanger van Courtois. Het heeft er echter alle schijn van dat de nummer één zijn plekje weer inneemt voor de finale.