UPDATE: 'Gent moet geduld opbrengen, Smets vraagt bedenktijd voor transfer'

UPDATE: 'Gent moet geduld opbrengen, Smets vraagt bedenktijd voor transfer'

24 januari - 14:00 Laatste update: 26 januari - 15:35
37

KAA Gent staat op het punt om Matte Smets los te weken bij Sint-Truiden. Het Limburgse jeugdproduct beleeft zijn seizoen van de doorbraak en ziet dat nu al beloond met een mooie transfer naar een topclub. De komende dagen zouden de details afgerond worden.

Officieel is de overstap dus nog niet, maar volgens Het Belang van Limburg leidt het eigenlijk geen twijfel meer. De twintigjarige Smets mag zich binnenkort Buffalo noemen. In het tweede luik van het afgelopen seizoen kwam de mandekker al aan de oppervlakte, maar het is vooral onder Thorsten Fink dat hij zich heeft kunnen profileren. Zowel verdedigend als met de bal aan de voet maakte hij indruk in een verfrist STVV.

Gent heeft de koe nu meteen bij de hoorns gevat. Hoeveel de club op tafel legt om Smets weg te plukken, is niet geweten, maar naar alle waarschijnlijkheid gaat het over enkele miljoenen euro's. Bij STVV weet men immers dat Gent de voorbije weken de lotto heeft gewonnen, door de lucratieve verkoop van Malick Fofana en Gift Emmanuel Orban aan Olympique Lyon.

Op clubniveau zou er al een akkoord zijn tussen beide partijen. Nu moet Gent Smets zelf nog weten te overtuigen. STVV hoopt wel dat het zondag nog een beroep kan doen op de belofte-international, want dan staat de belangrijke Limburgse derby op de agenda. Mogelijk neemt Smets daar afscheid van zijn aanhang. Beide clubs deden eerder in deze mercato overigens al zaken, toen Gent doelman Daniel Schmidt kwam halen op Stayen.

Hein Vanhaezebrouck drong de afgelopen dagen luidkeels aan op versterking. Niet alleen de verkoop van Fofana en Orban lag hem op de maag, ook de vele afwezigen vanwege de Afrika en Asian Cup. Zo liet de achterlijn serieus van haar pluimen, aangezien Jordan Torunarigha en Tsuyoshi Watanabe tijdelijk op een ander continent zitten. Hun jeugdige vervangers lieten zich tegen Club Brugge en KV Mechelen op enkele foutjes betrappen.

Update 26/1: Volgens Het Nieuwsblad is er nog steeds geen witte rook voor de overstap van Smets naar Gent. Dat ligt vooral aan de hoofdrolspeler zelf. De verdediger wil rustig nadenken over de transfer en voelt geen absolute noodzaak om Sint-Truiden meteen te verlaten. Mogelijk zorgt Smets er zo voor dat hij zondag nog kan meespelen in de Limburgse derby met KRC Genk. Hoewel De Buffalo's liever vroeg dan laat versterking halen, kunnen ze de vraag om bedenktijd van Smets begrijpen.