De winterse aankoopwensen van Club Brugge: toch verdediger, plus opvolger Buchanan

De winterse aankoopwensen van Club Brugge: toch verdediger, plus opvolger Buchanan

4 januari - 10:30 Laatste update: 6 januari - 17:19
6

De start van een nieuw jaar, dat betekent gelukwensen van alles en iedereen. Bij de Belgische topclubs is dat niet anders. Aangezien de wintermercato is aangebroken, gaat VoetbalPrimeur.be op zoek naar hun transferwensen. In deze tweedelige reeks komen mogelijke aanwinsten aan bod. Vandaag: Club Brugge.

Statistieken Club Brugge na 20 speeldagen:
Positie: 5e
Punten: 34 (9W – 7G – 4V)
Doelpuntensaldo: 38-17

Samenvatting
Als er één conclusie te trekken valt uit de periode juli-december, is het dat er gigantisch veel druk op spelers en sportieve staf rust. Club Brugge moet en zal prijzen pakken in 2024, punt. Met veertien punten achterstand op koploper Union Saint-Gilloise kan Ronny Deila onmogelijk tevreden zijn over deze eerste fase. Toch is Club de winterstop ingedoken met een beter gevoel dan tijdens de openingsmaanden. Verdedigend staat het elftal een pak stabieler en vooraan heeft Igor Thiago zijn criticasters lik op stuk gegeven. Op basis van de individuele klasse blijft Blauw-Zwart een geduchte uitdager voor de landstitel.

Aankoopwensen
Maandenlang klonk hetzelfde riedeltje: Club Brugge staat achteraan te wankel en slikt eenvoudig tegentreffers. Maar welke defensie blijkt na twintig speeldagen de minst gepasseerde? Amper zeventien kreeg Simon Mignolet er om de oren, drie minder dan de nummers twee uit dat nevenklassement. Een pluim op de hoed van het soms verguisde duo Brandon Mechele - Jorne Spileers. Club Brugge heeft dus geen defensieve versterking nodig, zou je denken. Of toch wel? 

Eigenlijk wel! In de schaduw van Mechele en Spileers heeft Ronny Deila slechts twee andere opties voor handen. Joel Ordoñez kreeg al af en toe zijn kans, maar is nog erg jong. Het verhaal van Dedryk Boyata lijkt dan weer geschreven. In een ideale wereld ruimt die laatste plaats voor iemand die Deila wél als volwaardig alternatief beschouwt, liefst linksvoetig dan nog. Lilian Brassier van Ligue-1-revelatie Stade Brest wordt genoemd.

Daarnaast komt ook op rechtachter een plekje vrij. Gelegenheidsback Tajon Buchanan staat namelijk op een zucht van Internazionale. Naast Denis Odoi en Kyriani Sabbe experimenteerde Deila de voorbije weken met Maxim De Cuyper op rechts. Die deed dat opperbest, maar zo blijft er weer maar één linksachter over. Om maar te zeggen: een extra pion op rechts zou welgekomen zijn, zeker aangezien Club nog op drie fronten strijdt. Gelukkig is de twijfel vooraan verdwenen. Igor Thiago is wel degelijk een aanvalsleider voor Blauw-Zwart, met Ferran Jutglá als uitstekend wisselstuk.