VP's Elf, de linksbuiten: Hazard bis en ontplofte Koita strijden met Gentenaars

VP's Elf, de linksbuiten: Hazard bis en ontplofte Koita strijden met Gentenaars

29-12-2023 18:30 Laatste update: 30-12-2023 12:18
14

Op woensdag 27 december staan de laatste duels uit de Jupiler Pro League van 2023 gepland. Aangezien de competitie dan exact halverwege is, met twintig speeldagen op een totaal van veertig, gaat VoetbalPrimeur.be in deze kerstperiode op zoek naar de grootste uitblinkers van de voorbije eerste seizoenshelft. In deze achtste aflevering: de jacht op een linksbuiten.

Michel-Ange Balikwisha (Royal Antwerp FC)
Hij durft nog steeds uit een wedstrijd te verdwijnen, maar dat gebeurt minder en minder. Niet alleen was Balikwisha van levensbelang in Athene om de historische plaatsing voor de Champions League af te dwingen, ook in de vaderlandse competitie mogen zijn statistieken gezien worden. Met vijf doelpunten en vijf assists trok onze landgenoot Antwerp vaak over de streep. Het talent spat er bij elke balaanname van af. Als Bali er nog een schepje bovenop doet in het voorjaar van 2024, wenkt een fraaie transfer. En waarom geen stekje bij de Rode Duivels?

Malick Fofana (KAA Gent)
Aangezien van de Gentse drietand voorin vaak eentje uit de boot valt, profiteert Fofana optimaal om een stevige dosis speelminuten te verzamelen. De nieuwste publiekslieveling van De Buffalo’s heeft dat in de eerste plaats aan zijn enorme potentieel te danken. Zijn dribbelvaardigheid springt het meest in het oog, maar minstens even aantrekkelijk voor de uitbouw van zijn carrière is zijn veelzijdigheid. De belofte-international kan uit de voeten als klassieke linksvoor, in de pocket, als tweede spits of zelfs als wingback à la Hein.

Thorgan Hazard (RSC Anderlecht)
Wanneer een 47-voudige Rode Duivel naar zijn vaderland terugkeert, is dat vanzelfsprekend groot nieuws. Jesper Fredberg deed de Brusselse fans nog kirren van plezier door op de slotdag van de mercato Hazard aan te kondigen. De voormalige Gouden Schoen blijft lichamelijk broos, waardoor hij nog maar zeven keer aan de aftrap verscheen. Daarentegen valt zijn klasse zelfs aan negentig procent op. Bovendien presenteert Hazard zich allerminst als de volgevreten vedette: in verdedigend opzicht trekt hij graag zijn werkmansplunje aan.

Aboubakary Koita (Sint-Truiden)
Hoezeer een trainerswissel kan inwerken op een speler. Sinds Thorsten Fink de touwtjes in handen heeft genomen op Stayen, is Koita simpelweg ontploft. Plots is de puzzel perfect in elkaar gevallen. De Antwerpenaar met de vele nationaliteiten zoekt vanuit alle hoeken naar het schot, nu en dan tot ergernis van zijn ploeggenoten. Toch durft niemand hem iets te verwijten, want eens zijn kanon geladen is, vuurt het verschroeiend hard én angstvallig precies. Tussendoor dribbelt Koita dat het een lieve lust is. Benieuwd of een Belgische topclub het aandurft om de 25-jarige aanvaller te strikken.

Jon Dagur Thorsteinsson (OH Leuven)
Ergens is er een hoek af, wat voor roemrijkere clubs een  sta in de weg zou kunnen vormen. Bij OHL zit Thorsteinsson echter uitstekend op zijn plaats. De Ijslander beschikt over de zeldzame gave van de onvoorspelbaarheid. Plots vanop afstand uithalen, een tegenstander doldraaien of als een duiveltje uit een doosje opduiken voor doel: met hem kan je werkelijk alles verwachten. Op zijn rapport staan vier doelpunten en vier assists, geen enkele andere Leuvenaar komt daarbij in de buurt.

Tarik Tissoudali (KAA Gent)
Meteen een disclaimer: onder Vanhaezebrouck speelt Tissoudali eigenlijk niet echt als linksbuiten. Aangezien je hem ook geen echte spits of nummer tien kan noemen, werd hij in deze aflevering opgenomen. Die nominatie is oververdiend, al is het maar omdat de Marokkaan zijn vreselijke kruisbandletsel zo knap overwonnen heeft. De dribbels ogen weer fluks en het vizier staat weer vlijmscherp. Niet Hugo Cuypers (6 goals), niet Gift Orban (3), maar wel Tissoudali (9) is zo de efficiëntste schutter in de Oost-Vlaamse hoofdstad.