KAA Gent tegen Maccabi Haifa in Conference League: Wie zijn de Israeli?

KAA Gent tegen Maccabi Haifa in Conference League: Wie zijn de Israeli?

18-12-2023 16:20 Laatste update: 20:00
3

KAA Gent staat voor een ontmoeting met het Israëlische Maccabi Haifa in de Conference League, een team dat momenteel de derde plaats bezet in de eigen competitie. Voor de Buffalo's betekent dit opnieuw een confrontatie met een ploeg die zich in een conflict bevindt - eerder waren er al twee duels in de groepsfase tegen grote rivaal Maccabi Tel Aviv. Voetbalprimeur.be laat je nu al kennis maken met de tegenstander van Gent.

Maccabi Haïfa in een notendop

Volledige naam: Maccabi Haïfa Football Club

Stadion: Sammy Ofer Stadium, capaciteit: 30.870 plaatsen

Vorig seizoen: Eerste plaats in de Israëlische Premier League

Trainer: Messay Dego

Aantal kampioenschappen in eigen land: 15 keer


Maccabi Haifa in Europa

Maccabi Haifa wist zich niet te plaatsen voor de Champions League na een dubbel luik tegen Young Boys uit Bern. De Israeli hielden in de eerste ontmoeting Young Boys op een 0-0 in eigen huis. Een week later ging het met 3-0 kopje onder. Een plek in de groepsfase van de Europa League dus. Maar ook daar liep het niet van een leien dakje. De Israeli konden zich maar net plaatsen voor de play-off ronde in de Cofnerence League na een cruciale overwinning tegen Panathinaikos op de laatste speeldag. Maccabi Haifa heeft in de Europa League dit seizoen uiteindelijk dan toch een respectabele campagne gevoerd. De ploeg wist zich te handhaven in een veeleisende poulefase, waarin ze de derde plaats bereikten achter zwaargewichten als Villarreal en Rennes.

Maccabi Haifa mocht haar thuiswedstrijden niet spelen in haar eigen stadion. Dit zal hoogstwaarschijnlijk ook niet het geval zijn wanneer de Israeli het opnemen tegen Gent. De Israelische club moest ook in de groepsfase van de Europa League haar thuiswedstrijden spelen in ‘het buitenland’. Maccabi speelde haar thuiswedstrijden tegen Villarreal en Rennes in de AEK Arena in Griekenland en de Puskas Arena in Hongarije.


Het Israëlische voetbal en Maccabi Haifa

Maccabi Haifa staat bekend als een van de prominentste clubs in het Israëlische voetbal. Haar evenknie Maccabi Tel Aviv was in de groepsfase van de Conference League nog een tegenstander van KAA Gent. De Buffalo’s hadden het lastig tegen de Israeli en verloren op de laatste speeldag met 3-1. In de KAA Gent Arena wisten de mannen van Hein Vanhaezebrouck wel te winnen. In oktober werd het 2-0.

Met een geschiedenis van succes in eigen land hebben ze een solide reputatie opgebouwd. Hun deelnames aan Europese competities heeft bijgedragen aan het vergroten van de bekendheid en het aanzien van de club buiten Israëlische grenzen. 


De coach en de tactieken van Maccabi Haifa

De coach van Maccabi Haifa, wiens aanpak cruciaal is geweest in hun prestaties, heeft een tactisch inzicht dat de ploeg heeft geholpen om zich te handhaven op internationaal niveau. De coach stelt vaak een 5-3-2 op, maar wisselt gemakkelijk naar een 3-4-3 opstelling.

Messay Dego begon zijn coachingreis bij Maccabi Haïfa in de jeugdacademie, waar hij zijn passie voor training en ontwikkeling toonde. Zijn succes als coach in de jeugd en later als coach van de U21-ploeg opende de deuren naar de rol van hoofdtrainer van het eerste team. Zijn opmars binnen de club, van jeugdtrainer tot het leiden van het A-team, bewijst dat er vertrouwen is in zijn kunnen. 


Spelers en bekende gezichten bij Maccabi Haifa

De Israelische verdediger Rami Gherson speelt momenteel in de ploeg van Maccabi Haifa. De centrale verdediger speelde van het seizoen 14/15 tot het seizoen 17/18 nog voor KAA Gent. De aanwezigheid van Gershon voegt een extra dimensie toe aan de ontmoeting tussen KAA Gent en Maccabi Haifa en zal ongetwijfeld herinneringen oproepen aan zijn tijd bij de Buffalo's. Zijn ervaring en expertise kunnen van onschatbare waarde zijn voor Haifa in dit toernooi. 

Ook Lior Refaelov loopt rond in de ploeg van Dego. De Israelische spits speelde jaren in de Jupiler Pro League voor Club Brugge en RSC Anderlecht. Refaelov mag dan wel een pak snelheid verloren zijn, toch blijft het een speler om in de gaten te houden. De voormalige spits van Club Brugge wist dit seizoen al drie doelpunten en twee assists af te leveren in acht wedstrijden in de Israelische competitie.

De matchen vinden plaats op 15 februari en 22 februari. De winnaars van deze ronde zullen toetreden tot de achtste finales van de Conference League, waar Club Brugge zich al voor plaatste door groepswinnaar te worden.