Ref. Dep. over Mechelen – STVV: “VAR-interventie verplicht, rode kaart”

Ref. Dep. over Mechelen – STVV: “VAR-interventie verplicht, rode kaart”

05-12-2023 21:32 Laatste update: 06-12-2023 10:29
3

Bertrand Layec reageert op een situatie in de Jupiler Pro League-match tussen KV Mechelen en STVV. Namens het Professional Refereeing Department geeft Layec zijn kijk op de gele kaart in de 94e minuut. De Kanaries wonnen met 0-2 in Mechelen, maar Wolke Janssens had eigenlijk rood moeten krijgen volgens Layec.

In de 94e minuut haalde Janssens, die pas een enkele minuut op het veld stond, Daam Foulon van achteren onderuit. Er kwam geen VAR-interventie, Janssens kreeg geel en Layec was het hier niet mee eens. “Als we onze richtlijnen volgen, onze principes die als doel hebben de spelers te beschermen. Als we de tackle van de verdediger, zijn gebrek aan controle, zijn snelheid en de impact op de enkel analyseren, is het voor ons een rode kaart en is een VAR-interventie verplicht omdat het de integriteit van de speler in gevaar brengt. Deze fase is voor ons onbetwistbaar en moet bestraft worden met een rode kaart.”, deelt Layec via DAZN.

Layec wordt vervolgens gevraagd waarom de VAR niet ingreep in de slotfase tussen Mechelen en STVV. “Ik denk dat aan het einde van de match, er sprake was van een gebrek aan concentratie. Je denkt dat de wedstrijd voorbij is en dat alles goed is gegaan. Misschien een gebrek aan focus en concentratie op het spel. Ik kan begrijpen dat het moeilijk is voor de VAR, maar de VAR moet feitelijk en consistent zijn tijdens het hele seizoen, vooral bij dit soort acties”, meent Layec.

Layec sluit af dat hij eigenlijk geen begrip heeft voor de keuze van de VAR om niet in te grijpen aan het eind van Mechelen tegen STVV. “Dus het is niet echt te begrijpen van de VAR. Maar wat ons betreft is het in ieder geval een goede beslissing om onze VAR-teams permanent te verhuizen zodat ze van de eerste tot de laatste seconde zeer correct zijn tijdens een wedstrijd”, besluit Layec.