De Roeck al vijfde ontslagen trainer van het seizoen, degradatiespook slaat toe

De Roeck al vijfde ontslagen trainer van het seizoen, degradatiespook slaat toe

02-12-2023 16:30 Laatste update: 04-12-2023 10:00
1

Er zijn weinig zaken in het leven zo wankel als een trainersstoel in de Jupiler Pro League. Zaterdag werd met Jonas De Roeck (KVC Westerlo) alweer de vijfde Jupiler Pro League-trainer van dit seizoen bedankt voor bewezen diensten. VoetbalPrimeur.be zet even voor je alle ontslagen op een rij.

Vlak voor het begin van het seizoen 2023 – 2024 was het RWDM dat als eerste afscheid nam van zijn trainer. Vijf dagen voor de start van de competitie zette de club uit Brussel Vincent Euvrard en nagenoeg zijn hele technische staf op straat. Cláudio Caçapa mocht bij de promovendus het stokje overnemen.

In september maakte het degradatiespook zijn eerste slachtoffer. Na acht matchen had KV Kortrijk amper twee punten gepakt. De toenmalige rode lantaarn gaf daarom Edward Still op 25 september zijn C4. Ook assistent-hoofdtrainer Mario Kohnen en video-analist Thomas Lambert konden gaan. Joseph Akpala kreeg dan weer een tijdelijke promotie totdat Glenn De Boeck als definitieve vervanger van Still werd aangesteld.

Met Brys de langstzittende trainer uit de JPL weg
Dat in de Jupiler Pro League geen enkele trainer veilig is van zijn plaats op de bank ontdekte Marc Brys op 13 oktober. Toen kreeg de langstzittende trainer van de Jupiler Pro League de bons. Na een termijn van 3 jaar, 3 maanden en 27 dagen zette OHL Brys op straat. Een paar dagen voordien hadden de fans nog om zijn ontslag gevraagd, maar toen liet het Leuvense bestuur de trainer nog aan boord. Bij Oud-Heverlee Leuven staat tegenwoordig de Spanjaard Oscar Garcia voor de groep nadat Eddy Vanhemel een tijdje had overgenomen.

Op 18 oktober 2022 stelde KV Mechelen Steven Defour voor als de opvolger van Danny Buijs. Een jaar voordien had het kind aan huis nog gepast voor de job als T1. In de wittebroodsweken van Defour ging het Mechelen voor de wind, maar na het bereiken van de bekerfinale werden nog amper duels gewonnen. Dit seizoen kreeg Defour de Mechelse trein in de Jupiler Pro League niet terug op de rails en na de bekeruitchakeling tegen Knokke gingen de trainer en de club op 2 november uit elkaar. Frédéric Vanderbiest kwam daarna twee matchen voor de groep te staan. Mechelen haalde daarna Besnik Hasi terug naar ons land.

Ander geluid bij Westerlo op een maand tijd
Begin november stelde de vicevoorzitter van Westerlo, Hasan Cetinkaya, dat de club nog niet aan het ontslag van Jonas De Roeck dacht. Vlak voor Sinterklaas krijgt de trainer toch de Zwarte Piet doorgeschoven. De Roeck was 2 jaar en 5 maanden aan de slag als trainer van de Kemphanen. Hij hielp Westerlo aan promotie en aan een ticket voor de Europe Play-Offs. Ondanks forse investeringen tijdens de afgelopen zomer in voornamelijk jonge spelers bleven dit seizoenen de resultaten uit. De 1-3 nederlaag tegen RSC Anderlecht betekent voor De Roeck het einde in de Stille Kempen. Westerlo kon dit seizoen slechts twee keer winnen. Na zestien speeldagen telt het amper elf punten. Het houdt voorlopig in de stand enkel KV Kortrijk achter zich.

Dit seizoen spelen de vier laatste ploegen van de eindstand Play-Offs. De nummer drie en vier na de minicompetitie degraderen sowieso. De eerste is veilig. Terwijl de tweede van de Play-Offs nog barragematchen spelen tegen de winnaar van de Promotion Play-Offs in de Challenger Pro League.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.