Uitkijken naar speeldag 16: nieuw begin, of dat hoopt men toch in Deurne en Genk

Uitkijken naar speeldag 16: nieuw begin, of dat hoopt men toch in Deurne en Genk

01-12-2023 16:00 Laatste update: 20:00

Laat de terugronde maar komen! Begin december vormt het startschot voor het tweede luik van de reguliere competitie, waarin de strijd om de top-zes en het ontlopen van de degradatieplekken pas helemaal zal losbarsten. Sommige clubs hopen de lijn door te trekken, anderen mikken (tevergeefs?) op een verse start. VoetbalPrimeur.be luidt speeldag 16 in met vijf aandachtspunten.

Tweede keer, stabiele keer?
Enerzijds zakte geen enkele topclub écht door het ijs in de heenronde, anderzijds ontbrak bij een heleboel onder hen een constante lijn. Dat mag gerust gezegd worden van Royal Antwerp FC. Nu Europees overwinteren definitief uitgesloten is, kan de focus weer helemaal op de vaderlandse competitie. Misschien maar beter ook. KRC Genk heeft wél nog hoop op een lente in de Conference League, maar zal dan eveneens stabieler moeten gaan presteren. Zondag komt KAA Gent over de vloer. Volgt de kentering daar?

Een Frans vlammetje
Genk is best op haar hoede, want De Buffalo's zullen ongetwijfeld met een bezwaard gemoed aan de aftrap verschijnen na de vreselijke blessure van Paul Nardi. Inmiddels heeft de Franse pechvogel zijn ploeggenoten al een opbeurende videoboodschap gestuurd. Het kan twee kanten uit: strijden de Oost-Vlamingen straks met bovennatuurlijke krachten of zakt de moed hen in de schoenen? Waar Hein Vanhaezebrouck op hoopt, lijkt ons duidelijk ...

De topper der labiliteit
Van een gebrek aan regelmaat gesproken, zondag staan twee schuldigen lijnrecht tegenover elkaar. Club Brugge en Standard Luik zaten de voorbije maanden evenzeer op de achtbaan. Beide ploegen zijn tot het allerbeste in staat, maar jammer genoeg lang niet elke week. Club toonde haar beste gelaat donderdag nog in Istanbul (0-5), De Rouches deden dat op hun beurt onder meer in de ... thuiswedstrijd tegen Blauw-Zwart (2-1). Er staat dus nog een rekening open. Dat is zeker het geval bij Carl Hoefkens, die voor het eerst sinds zijn pijnlijke ontslag terugkeert op Jan Breydel.

Pressing Gegen Pressing
Academisch hoeft het niet te worden, spectaculair des te meer. Op de afsluiter van speeldag 16 betreden misschien wel de twee meest opwindende ploegen uit de JPL het toneel. Union Saint-Gilloise versus Cercle Brugge (of beter: Alexander Blessin versus Miron Muslic), dat belooft een overweldigende fysieke veldslag te worden. Doe je riem om en maak je op voor een rit vol verticale ballen, spijkerharde duels, onaflatende druk en twintig Duracell-konijnen. 

Onder het vriespunt
Je hebt het vast en zeker gemerkt de voorbije dagen: niet alleen Sinterklaas, maar ook Koning Vrieskou is al in het land. 's Nachts zakte het kwik vlotjes onder nul, met op verschillende plaatsen gladheid tot gevolg. Anno 2023 zouden de voetbalvelden op het hoogste niveau daar niet al te zeer onder mogen lijden, al lagen ze de afgelopen weken al zwaar door de aanhoudende regen. Hopelijk doen de barre temperaturen ook het spektakel niet onder het vriespunt dalen ...