Italië naar het EK na nagelbijter, ook Slovenië en Tsjechië vieren feest

20-11-2023 22:48
15

Voetbalminnend Italië kan opgelucht ademhalen. Het land heeft zich maandagavond geplaatst voor het EK 2024. Een 0-0 tegen Oekraïne was genoeg. Ook Tsjechië, dat vrij gemakkelijk won van Moldavië, is er volgend jaar bij in Duitsland. Feest was er ook in Ljubljana, waar Slovenië zich ten koste van Kazakhstan verzekerde van deelname aan het EK.

Oekraïne - Italië
De spanning was voelbaar in Leverkusen, waar het duel tussen Oekraïne en Italië werd afgewerkt. De Italianen hadden aan een gelijkspel genoeg om zich direct te plaatsen voor het EK, terwijl Oekraïne moest winnen om play-offs te voorkomen. De eerste speldenprik was van Oekraïne, dat via Viktor Tsygankov gevaarlijk werd.

De spanning nam toe, naarmate de wedstrijd vorderde. Grote kansen waren er niet. Zowel Oekraïne als Italië oogde nerveus. Het lukte de regerend Europees kampioen uiteindelijk om het eigen doel schoon te houden, waardoor plaatsing voor het EK in Duitsland nu een feit is, daar waar even écht voor werd gevreesd. Voor Oekraïne rest nu de play-offs.

Tsjechië - Moldavië
Tsjechië verschafte zichzelf afgelopen vrijdag al een goede uitgangspositie door met 1-1 gelijk te spelen tegen Polen. Tegen Moldavië was de start uitstekend. Na veertien minuten spelen stond het al 1-0. David Doudera scoorde, waardoor Moldavië twee keer moest scoren om de Tsjechen te passeren in de strijd om de tweede plek.

Dat gebeurde niet. Sterker nog: Tsjechië liep uit. Toen Vladyslav Babohlo in de 55e minuut een rode kaart kreeg, lag de weg naar de beslissende 2-0 open. Die kwam er ook. Tomas Chory nam de treffer voor zijn rekening. In de slotfase maakte Tomas Soucek zelfs nog de 3-0, waardoor het land van Vaclav Cerny zich nu kan gaan opmaken voor deelname aan het toernooi in Duitsland.

Slovenië - Kazakhstan
Ook in groep H was de strijd om plek twee heel spannend. Denemarken was al zeker van deelname, maar Slovenië en Kazakhstan moesten in een onderling duel uitmaken uitmaken wie het andere ticket pakte. De gastheer sloeg vlak voor rust als eerste toe. Benjamin Sesko scoorde uit een strafschop.

Vlak na de theepauze kwam Kazakhstan dankzij Ramazan Orazov weer op gelijke hoogte. Daarmee was het land nog één doelpunt verwijderd van een EK-debuut, maar die goal kwam er niet. Toen de Slovenen in de slotfase nog de 2-1 maakten (Benjamin Verbic) was de plaatsing voor het EK een feit.

Noord-Macedonië - Engeland
Engeland plaatste zich in oktober al voor het EK, en speelde tegen Noord-Macedonië dan ook niet veel meer dan een veredelde oefenwedstrijd. De thuisploeg kwam voor rust op voorsprong uit een strafschop, die bij het Engelse kamp tot veel onbegrip leidde.

Na rust kwam de ploeg van bondscoach Gareth Southgate terug in de wedstrijd. Wie anders dan invaller Harry Kane, die slechts één minuut nodig had, was trefzeker. Een zege kwam er, ondanks het grote hoeveelheid balbezit, niet meer: 1-1.