Italië wint cruciaal duel, Anderlecht-Denen kwalificeren zich met scorende Delaney

17-11-2023 22:50 Laatste update: 23:17
3

Italië heeft vrijdagavond goede zaken gedaan in de strijd om een ticket voor het EK 2024. De regerend Europees kampioen won met 5-2 van Noord-Macedonië. Engeland won ook, al overtuigde het zeker niet tegen Malta. Ook Denemarken had een succesvolle avond en is nu officieel geplaatst voor het eindtoernooi van volgend jaar in Duitsland.

Italië - Noord-Macedonië
Italië wist dat het moest winnen van Noord-Macedonië, het land dat ervoor zorgde dat de regerend Europees kampioen zich niet plaatste voor het WK in Qatar. Die zege was nodig om plaatsing voor het komende eindtoernooi in Duitsland in eigen hand te houden. De start was flitsend. De 1-0 viel na zeventien minuten spelen. Verdediger Matteo Darmian scoorde. Kort daarna kreeg Jorginho de kans om de score te verdubbelen, maar de middenvelder faalde hopeloos vanaf de stip. Toen Italië via Federico Chiesa voor rust alsnog uitliep naar 0-3, leek niets een overwinning nog in de weg te staan.

Niets bleek echter minder waar. De wedstrijd in Rome werd na 52 minuten spelen opeens weer boeiend, toen Jani Antasov voor de 1-3 zorgde. De middenvelder sloeg ruim twintig minuten later opnieuw toe, door Italië-doelman Gianluigi Donnaruma te passeren met een van richting veranderd afstandschot. Zodoende werd het nog écht spannend, maar toen Giacomo Raspadori later voor de 4-2 zorgde, was de zege binnen. In de slotfase bepaalde Stephan El Shaarawy de eindstand op 5-2. Daardoor komt de EK-kampioen van 2021 nu op dertien punten, evenveel als naaste concurrent Oekraïne.

Engeland - Malta
Engeland beleeft vooralsnog een haast vlekkeloze EK-kwalificatie. Ook tegen het Malta van Teddy Teuma (ex-Union SG) kende de formatie van bondscoach Gareth Southgate geen echte problemen, al liep het allesbehalve soepel. Zonder Jude Bellingham, maar met Harry Kane werd de jacht op een grote score geopend. Toen Enrico Pepe na acht minuten spelen een eigen doelpunt maakte, leek die score er te komen. Maar die kwam er niet.

De Engelsen speelden slordig, leden veel balverlies en waren niet bij machte om Malta op te rollen. Kane zorgde een kwartier voor tijd nog wel voor de 2-0. De Bayern München-spits was het eindstation na een fraaie aanval.

Denemarken - Slovenië
Bij het duel tussen Denemarken en Slovenië was de inzet hoog: de winnaar plaatste zich voor het EK in Duitsland. De twee landen draaien het beste in Groep H en waren dan ook aan elkaar geducht in Kopenhagen. Denemarken kwam na een klein halfuur spelen op voorsprong. Vleugelverdediger Joakim Maehle (ex-KRC Genk) nam de treffer voor zijn rekening. Het Sloveense antwoord volgde al snel. Erik Janza schoot een vrije trap fraai achter Kasper Schmeichel (Anderlecht).

In de tweede helft gingen de Denen, met onder anderen invaller Kasper Dolberg (Anderlecht), op jacht naar de voorsprong. Die kwam er ook. Thomas Delaney (Anderlecht) maakte een kleine tien minuten na de theepauze de 2-1. De middenvelder werkte binnen nadat Slovenië er niet in slaagde een hoekschop goed te verwerken. Door de zege is de ploeg van bondscoach Kasper Hjulmand nu verzekerd van EK-deelname. Anderlecht-speler Dreyer kwam niet in actie en Skov Olsen (Club Brugge) is geblesseerd.