Zege tegen Azeri's zou moeten volstaan voor Rode Duivels, los van Zweedse uitkomst

Zege tegen Azeri's zou moeten volstaan voor Rode Duivels, los van Zweedse uitkomst

17-10-2023 23:29
4

De UEFA mag zich de komende dagen het hoofd breken over hoe het de gestaakte partij tussen België en Zweden wil aanpakken. Als het van de Belgische voetbalbond afhangt, blijft de 1-1-ruststand gewoon in de tabellen staan als eindscore. Daarmee zouden de Rode Duivels wel hun reekshoofdenstatuut voor Euro 2024 op het spel kunnen zetten, al is dat risico eigenlijk erg beperkt.

Maandagavond lagen die kaarten nog enigszins moeilijker, maar Hongarije heeft onze nationale ploeg dinsdag een dienst bewezen. Op het EK in Duitsland zullen de beste vijf groepswinnaars als eerste reekshoofd de trommel ingaan. Voorlopig horen de Rode Duivels daarbij. De Hongaren vormden de voornaamste bedreiging, maar zij slaagden er deze avond ternauwernood in om een 2-0-achterstand tegen het bescheiden Litouwen ongedaan te maken. Uiteindelijk kwamen de bezoekers nog terug tot 2-2, maar niet verder.

Die gemiste overwinning zou Hongarije wel eens zuur kunnen opbreken. Als de Rode Duivels hun laatste kwalificatieduel thuis tegen Azerbeidzjan winnen, kan de beschermde status hen eigenlijk niet meer ontsnappen. Hongarije moet in dat geval immers een enorme doelpuntenkloof dichtfietsen. In haar laatste twee wedstrijden (op Bulgarije en thuis tegen Montenegro) zou de ploeg van bondscoach Marco Rossi dan acht (!) keer meer moeten scoren dan Romelu Lukaku en co. Dat gaat echter niet gebeuren ...

De Azeri's verslaan is met andere woorden voldoende om de kroon op het werk te zetten van deze eerste kwalificatiecyclus onder Domenico Tedesco. In september trokken de Rode Duivels met 0-1 aan het langste eind in Bakoe, weliswaar op een belabberde grasmat. Azerbeidzjan heeft bovendien niets meer te winnen of verliezen in deze poule. Zo kan ons land twee vliegen in één klap staan: een symbolisch hart onder de riem steken van de Zweden én komende zomer gewoon als reekshoofd afreizen naar Duitsland.