MŠK Žilina, tegenstander Gent: Zeer jonge ploeg, geen angst om aan te vallen

MŠK Žilina, tegenstander Gent: Zeer jonge ploeg, geen angst om aan te vallen

26-07-2023 17:50 Laatste update: 27-07-2023 23:03

Donderdag neemt KAA Gent het in de tweede voorronde van de Conference League op tegen MSK Zilina. Het seizoen begint dan echt voor de manschappen van hoofdtrainer Hein Vanhaezebrouck. Wat moet je weten van de eerste Europese tegenstander van Gent van dit seizoen? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

MŠK Žilina in het kort
Volledige naam: MŠK Žilina
Stadion: Stadion pod Dubnom, capaciteit: 11.253 toeschouwers
Eindstand vorig jaar: 6e in de Nike Liga van Slowakije
Trainer: Jaroslav Hynek
Aantal keer kampioen in eigen land: 7x

Hoe in de voorronde van de Conference League geraakt?
MŠK Žilina kende het afgelopen seizoen weinig successen in Slowakije. De ploeg eindigde op de vijfde plek in de reguliere competitie en dit gaf toegang tot de Champions’ Play-Offs. Tijdens de Play-Offs kon Žilina geen tegenstand bieden aan de andere teams. Žilina wist amper nog punten te pakken en werd zelfs nog ingehaald door nummer zes Banska Bystrica. Koploper Slovan Bratislava behaalde 69 punten en Zilina bleef steken op 39 punten.

Žilina speelde het afgelopen seizoen 32 matches in de Slowaakse competitie. Hierin wist de ploeg elf keer te winnen, zes keer gelijk te spelen en verloor het vijftien matches. Zilina sloot het seizoen af met een negatief doelsaldo van min vier.

Doordat Banska Bystrica Zilina nog voorbijging, eindigde Žilina op de zesde plaats. Hierdoor moest Zilina nog strijden om een ticket voor de voorrondes van de Conference League. Dit lukte Žilina, de ploeg versloeg zowel Banska Bystrica als Ruzomberok en plaatste zich op die manier voor de voorrondes van de UEFA Conference League. 

In de eerste ronde van de Conference League schakelde Zilina FCI Levadia uit. Het won twee keer met 2-1 van de ploeg uit Estland. David Duris, Patrik Myslovic, Matus Rusnak en Andrej Stojcevski zorgden voor de doelpunten. 

MŠK Žilina zeer jonge ploeg
In vergelijking met KAA Gent is Žilina een kleine club. De club heeft een totale marktwaarde van 7,93 miljoen euro. Wanneer we dit spiegelen aan de 81,25 miljoen euro die Gent nu waard is dan zien we dat Gent volgens transfermarkt ruim tien keer meer waarde heeft. Wat opvallend is aan de selectie van Žilina is de gemiddelde leeftijd van 20,9 jaar. Dit maakt de ploeg zeer jong, de gemiddelde leeftijd van Gent is 25,1 jaar.

Nog geen versterkingen gehaald
Žilina wist zich tijdens deze transferperiode nog niet te versterken. Wel zag de club spits Boris Krstic en middenvelder Martin Gomola overkomen van de B-ploeg. Žilina zag vijf spelers terugkomen van een huurperiode, maar er vertrokken ook zeven spelers. Vier spelers vertrokken transfervrij en van drie spelers is het transferbedrag onbekend.

Tsjechische hoofdtrainer Hynek
De 47-jarige hoofdtrainer Jaroslav Hynek staat aan het roer bij Žilina. De Tsjech begint aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer. Hynek heeft een eerder verleden als hoofdtrainer bij het Tsjechische Dukla Praag dat uitkomt in de Fortuna Narodni liga, het tweede niveau van Tsjechië.

Op 30 juli begint de Slowaakse competitie, dan neemt Žilina het op tegen MFK Ružomberok. Wat dat betreft zijn Gent en Žilina in een vergelijkbaar stadium wanneer het gaat over de voorbereidingen over het aankomende seizoen.

Het gevaar komt van de flanken
Žilina is niet bang om voor de aanval te gaan, de ploeg speelt in een 3-4-3 formatie. Het is opvallend te noemen waar de doelpunten van Žilina vandaan komen. Žilina speelt met drie aanvallers, waar bij de meeste ploegen de spits de absolute afmaker is, is dat bij Zilina niet het geval. De club heeft drie zeer jonge voorhoedespelers, rechtsbuiten Adrian Kapralik (20), hij was goed voor elf doelpunten het afgelopen seizoen. Linksbuiten David Duris (23), Duris wist tien keer het net te vinden en spits Timotej Jambor (19), Jambor wist achtmaal een kans te verzilveren.

Geen bekende namen
De selectie van MSK Zilina is relatief onbekend, er zijn geen aanstormende talenten te ontdekken of oude bekende vedettes die terugkeren. Wel wist Zilina in 2020 aardig te verdienen met een uitgaande transfer. Het Nederlandse Feyenoord was gecharmeerd van spits Robert Bozenik. De Rotterdammers betaalden vier miljoen voor de transfer.

Laatste opstelling van Zilina (3-4-3) Belko, Nemcik, Minarik, Stojcevski, Bari, Gidi (Anang), Adang (Addo), Rusnak (Javorcek), Galcik (Kopas), Duris, Kapralik