Stelen met de ogen op Anderlecht-stage: Monticelli toonde zich al, Baouf verbaast

Stelen met de ogen op Anderlecht-stage: Monticelli toonde zich al, Baouf verbaast

11-07-2023 12:00 Laatste update: 12-07-2023 13:51
21

Begin juli trekken de clubs uit de Jupiler Pro League op stage om het aankomende seizoen zo keurig mogelijk voor te bereiden. Traditiegetrouw mogen ook een heleboel jongeren met nauwelijks of geen ervaring op het hoogste niveau er eens van het echte werk proeven. VoetbalPrimeur.be verschaft met plezier een blik op die jonge wolven, vaak de toekomst van ons Belgische voetbal. Als eerste aan de beurt: de opkomende garde van RSC Anderlecht.

Ismaël Baouf
Leeftijd: 16
Positie: centrale verdediger
Minuten bij de A-ploeg: 0

De mandekker loopt nog maar een jaartje rond op Neerpede, nadat hij vorige zomer overkwam van Sporting Charleroi. Sindsdien verloopt zijn curve enkel in opwaartse lijn. Aan het einde van het vorige seizoen mocht Baouf zelfs al twee keer starten bij de RSCA Futures. Daarop schotelde Anderlecht hem prompt een profcontract voor tot medio 2026. Nu sluit hij dus aan bij de A-kern, althans op stage. In het oefenduel tegen FCSB zette Brian Riemer hem in de basis, tegen Lokomotiva Zagreb mocht hij invallen.

Tristan Degreef
Leeftijd: 18
Positie: aanvallende middenvelder
Minuten bij de A-ploeg: 0

Zijn vader was een motorcrosser, zijn broer koos voor het wielrennen, maar Tristan zelf is een voetballer in hart en nieren. De sierlijke middenvelder mocht twee jaar geleden al zijn eerste profovereenkomst ondertekenen. De laatste maanden kreeg Degreef geleidelijk aan zijn kans in de Challenger Pro League. Het summum volgde op de slotspeeldag: na zeven invalbeurten was het tijd voor zijn allereerste basisstek in het profwereldje. Ook hij draaide in deze voorbereiding al mee in de vriendschappelijke wedstrijden.

Théo Leoni
Leeftijd: 23
Positie: centrale middenvelder
Minuten bij de A-ploeg: 139

Een buitenbeentje, gezien zijn leeftijd. Al ruim een decennium voetbalt de linkspoot in paars-en-wit, maar pas het voorbije jaar geraakte zijn loopbaan in een stroomversnelling. Bij de Futures ontpopte hij zich tot vaste waarde, maar het hoogtepunt volgde eind oktober, met een invalbeurt bij het A-elftal tegen KAS Eupen (4-2). Niet toevallig gebeurde dat onder Robin Veldman, die eerder de beloften onder zijn hoede had. Nadien zou Leoni nog een handvol keer mogen aantreden bij de grote jongens. Op de Bosuil stond hij zelfs in de basis! De aanvoerder van de U21 hoopt nu ook Riemer definitief te overtuigen.

Luca Monticelli
Leeftijd: 18
Positie: spits
Minuten bij de A-ploeg: 0

In de eerste oefenpartij eind juni, een 0-5-zege bij KSV Oudenaarde, trof deze beloftevolle aanvaller prompt twee keer raak. Luttele dagen later bond Anderlecht hem langer aan zich. Het bewijst dat de club wel iets ziet in onze landgenoot met Italiaanse roots. Tot en met juni 2019 zat hij overigens bij de jeugdopleiding van … rivaal Standard Luik. Of het realistisch is om meteen te mikken op de grote doorbraak, is een open vraag. Bij de beloften staan er tot dusver slechts drie basisplaatsen op zijn teller.

Timon Vanhoutte
Leeftijd: 19
Positie: doelman
Minuten bij de A-ploeg: 0

Bij zijn eerste voetbalpasjes bij KV Kortrijk was Vanhoutte nog gewoon een veldspeler, maar al snel werd hij omgevormd tot sluitpost. Sindsdien ging het razendvlug richting de Belgische top. In de terugronde mocht de West-Vlaming acht keer aantreden onder de dwarsligger in de Challenger Pro League. Hoewel Anderlecht nog op zoek is naar een doelman, hoeft Vanhoutte niet te dromen. Eerste keuze worden bij de Futures, dat moet zijn huidige hoofddoel zijn. In tussentijd kan hij op stage leren van ervaren rotten als Colin Coosemans en Hendrik van Crombrugge.