De zomerschoonmaak: Pacho toont pad dat Antwerp wil bewandelen, Butez de volgende?

De zomerschoonmaak: Pacho toont pad dat Antwerp wil bewandelen, Butez de volgende?

11-07-2023 10:00 Laatste update: 12-07-2023 13:51
9

De maand juli is inmiddels zowat halverwege, waardoor de mallemolen in transferland steeds sneller gaat draaien. Niet alleen inkomend, maar ook uitgaand leeft de hoop om overbodige ballast overboord te kieperen of financieel een ferme slag te slaan. Welke vertrekkers vallen er nog te verwachten bij onze Belgische topclubs? VoetbalPrimeur.be overschouwt de huidige kernen. In deze aflevering: Royal Antwerp FC.

Al uitgezwaaid
De laatste jaren leefde Antwerp bij de gratie van voorzitter Paul Gheysens, die al een slordige 140 miljoen euro eigen kapitaal in de club pompte. Nu de eerste sportieve successen gerealiseerd zijn, wordt het tijd voor Stamnummer Eén om zelfbedruipend te worden. Een volledig afgewerkt stadion zou daarbij kunnen helpen, net als lucratieve uitgaande transfers. Op dat vlak heeft Willian Pacho het goede voorbeeld gegeven. Het verdedigende toptalent trok naar Eintracht Frankfurt voor negen miljoen euro. Dat is een recordsom in de clubgeschiedenis, die overigens nog kan oplopen middels een bonussysteem.

Daarnaast heeft Antwerp afscheid genomen van enkele krachten die toch een bepalende rol vervuld hebben in de historische titelrace. Pieter Gerkens en Koji Miyoshi waren basisklanten totdat een blessure hen halverwege uit koers sloeg. Zij hebben nu andere oorden opgezocht. De hamvraag is vooral of Mandela Keita en/of Calvin Stengs straks opnieuw op de Bosuil neerstrijken. Zij waren allebei cruciale schakels in de terugronde, maar werden slechts gehuurd. Aangezien hun respectievelijke moederclubs véél boter bij de vis verlangen in het geval van een definitieve transfer, zal er nog wat water naar de zee moeten stromen.

Huidige vertrekkers:
Alexis De Sart (definitief naar RWDM), Pierre Dwomoh (verhuurd aan RWDM), Viktor Fischer (einde carrière), Pieter Gerkens (KAA Gent), Faris Haroun (einde carrière), Mandela Keita (terug naar OH Leuven), Koji Miyoshi (Birmingham City), Willian Pacho (Eintracht Frankfurt), Calvin Stengs (terug naar OGC Nice).

Opgehaalde transfersom: 9,35 miljoen euro

Geruchten over andere vertrekkers:
Jean Butez (Burnley FC), Michael Frey (Standard Luik, FC Utrecht), Alhassan Yusuf (Sporting Club)

Welke spelers staan nog in het etalageraam?
Eigenlijk best opvallend: hoewel Antwerp zich met ‘den dubbel’ weer helemaal op de voetbalkaart geplaatst heeft, worden weinig spelers gelinkt aan een transfer. Het bewijs dat die trofeeën vooral aan het collectieve te danken vielen? Of beseffen jagende clubs inmiddels ook dat Gheysens zo kapitaalkrachtig is dat spelers niet per se happig zijn om te verkassen? In ieder geval spreken voorlopig eigenlijk slechts twee namen tot de verbeelding: Jean Butez en Arthur Vermeeren.

De Franse doelman heeft alvast zelf aangegeven open te staan voor een vertrek en op die manier zijn topjaar te verzilveren. Bijzonder veel interesse is er tot op heden evenwel niet. Dat kan snel veranderen, want vaak brengt één transfer van een doelman een hele carrousel op gang. Vermeeren is dan weer de grootste diamant uit de huidige Antwerp-kern. Verschillende topclubs liggen aan zijn voeten, maar nuchter als hij is, lijkt het nog (minstens) één seizoen Bosuil te zullen worden. Nee, als er nog vertrekkers komen, zullen dat voornamelijk jongens zijn die afgelopen seizoen al verhuurd werden.

VP’s (huidige) vertreklijstje voor Antwerp:
- Frank Boya
- Dorian Dessoleil
- Ortwin De Wolf
- Michael Frey
- Birger Verstraete

(Bron voor alle transfergegevens: transfermarkt.com)